Monika Obrtalová Rôzne

Výpovede už dala viac ako polovica lekárov

Už viac ako polovica lekárov banskobystrickej Fakultnej nemocnice s poliklinikou F. D. Roosevelta dosiaľ podpísala výpovede a odovzdala ich odborárom, ktorí ich majú hromadne podať vedeniu nemocnice. Informovali o tom dnes členovia Lekárskeho odborov

„Sme milo prekvapení, že ten počet je vyšší, ako sme v duchu očakávali. Cez víkend by sme sa mali stretnúť v Bratislave a zhodnotiť počty a skladbu výpovedí, a ako by sme mali postupovať ďalej,“ uviedla predsedníčka lekárskych odborov v Rooseveltovej nemocnici Eva Vnenčáková. Presný počet lekárov, ktorí sa už do nátlakovej akcie zapojili, odmietla Vnenčáková uviesť. Dodala, že zamestnávateľovi odovzdajú skompletizované výpovede lekárov prostredníctvom právnickej kancelárie. Ako uviedol jej odborársky kolega Jozef Valky, zamestnávateľovi podajú jednu hromadnú výpoveď všetkých zamestnancov nemocnice, ktorí ju podpísali. „Táto výpoveď bude musieť byť prijatá ako jedna. Nemôže z nej zamestnávateľ vybrať nejakých ľudí a povedať: týchto nepotrebujeme, týchto si necháme, ale musí s tou výpoveďou pracovať ako s jednou výpoveďou,“ povedal Valky.

Pod deklaráciu vyjadrujúcu ochotu bojovať podávaním výpovedí za požiadavky sformulované lekárskymi odborármi sa podpísali zhruba dve tretiny z vyše 350 lekárov Rooseveltovej nemocnice. Podľa Valkyho sa už počet lekárov, ktorí odborárom odovzdali podpísané výpovede, blíži počtu podpísaných pod deklaráciou, aj keď ho zatiaľ nedosahuje. Odborári zhromažďujú výpovede lekárov od začiatku septembra. Hromadným podávaním výpovedí chcú lekári v nemocniciach na celom Slovensku podporiť štyri základné požiadavky lekárskych odborov: zabezpečiť dodržiavanie Zákonníka práce a vyhlášky o materiálnom a personálnom zabezpečení v nemocniciach, zmeniť systém financovania zdravotníckych zariadení tak, aby pokrýval všetky reálne náklady, zastaviť transformáciu nemocníc na akciové spoločnosti a legislatívne garantovať výšku mzdy zdravotníckych pracovníkov.

Zdroj: SITA

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM