Marcel Páleš Správy

Vrcholné podujatie epidemiológov na Táloch: Hovoriť sa bude o nákazách aj očkovaní

Od dnešného dňa do 24. apríla sa budú účastníci XII. Červenkových dní preventívnej medicíny zaoberať rozmanitými témami. Mnohé z nich sa týkajú každého z nás.

Ilustračný obrázok k článku Vrcholné podujatie epidemiológov na Táloch: Hovoriť sa bude o nákazách aj očkovaní
Zdroj: TASR

„Budú sa zaoberať úlohami verejného zdravotníctva v oblasti prevencie chorôb a vzťahu k ostatným aspektom zdravia, prevenciou nozokomiálnych (nemocničných) nákaz, surveillance (epidemiologickou bdelosťou) infekčných ochorení, či prevenciou chronických neinfekčných ochorení,“ informovala Mária Tolnayová z RÚVZ v Banskej Bystrici.

Ide o vrcholové podujatie Slovenskej epidemiologickej a vakcionologickej spoločnosti (SEVS) Slovenskej lekárskej spoločnosti (SLS).

Osýpky, rubeola, ale aj čierny kašeľ

Ústrednou témou prvého dňa tohtoročných Červenkových dní preventívnej medicíny budú nákazy preventabilné očkovaním. „Je to vážna téma, ktorou sa zaoberá EÚ, rovnako aj Svetová zdravotnícka organizácia či slovenskí medicínski odborníci, ktorí sa spoločne usilujú o eradikáciu (vymýteniu, úplnej eliminácii) viacerých nákaz, preventabilných očkovaním. V súčasnosti ide o dve dominantné choroby – osýpky a rubeola," uviedla vedúca odboru epidemiológie banskobystrického RÚVZ MUDr. Mária Avdičová.

Rubeola predstavuje najväčšie riziko pre tehotné ženy, ktoré ak ju prekonajú v prvom trimestri, môžu porodiť dieťa s vrodenou vadou, keďže vírus rubeoly napáda zárodočné bunky rastúceho plodu. Avdičová dodáva, že sa budú zaoberať aj ďalšími nákazami ako čierny kašeľ (pertusis).

Očkovanie nepretrváva!

Ukázalo sa totiž, že očkovanie, vzhľadom na to, že ide o neživú vakcínu, nepretrváva až do dospelosti, a preto sa od roku 2011 preočkovávajú adolescenti.

„Epidemiológovia sa budú zaoberať aj pneumokokovými nákazami, kde sa od r. 2011 posilnila surveillance, čo sa prejavilo vo včasnom podchytení týchto prípadov ochorení. Zároveň sa vykonáva aj kvalitnejšia diagnostika. Tým sa dá vyhodnocovať aj účinnosť vakcíny,“ informovala Tolnayová.

Dôležitou prerokovávanou témou bude aj surveillance a prevencia nemocničných nákaz ktoré sú najčastejším infekčným ochorením. Súvisí s výkonom zdravotnej starostlivosti o pacientov a tieto nákazy negatívne ovplyvňujú zdravotný stav pacientov.

Nové heslo v zdravotníckej starostlivosti

„Treba si uvedomiť že NN vždy budú sprevádzať zdravotnícku starostlivosť, pretože nákazám endogénneho typu sa nedá tak brániť, ako nákazám exogénnemu typu,“ zdôrazňila MUDr. Avdičová.

Za kľúčové v prevencii NN najmä exogénneho typu sa považuje dodržiavanie bariérovej ošetrovateľskej techniky. WHO aj iné inštitúcie zdôrazňujú ako kľúčovú čistotu rúk personálu a preto sa dva roky realizoval projekt Umy ruky, zachráň život. Tento rok je nové heslo pre skvalitnenie zdravotnej starostlivosti: Čistá starostlivosť je bezpečná starostlivosť.

Najlepšiu hlásnu službu má Rooseveltova nemocnica.„Naj­častejšou NN sú postihnutia dýchacích ciest, pneumónie, infekcie urogenitálneho traktu – zápaly močového systému, črevné nákazy a sepsy a infekcie v mieste chirurgického výkonu“, dodáva na záver,“ informovala Tolnayová.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM