Jakub Forgács Rôzne

Vojenské manévre v centre Bystrice: Na námestí sa zopakovala mobilizácia spred 70 rokov

Pod Urpín sa vrátila povstalecká armáda, ktorá do svojich radov verbovala civilistov. Návštevníkom Banskej Bystrice sa naskytol nevídaný pohľad. Ulicami mesta prechádzali vojenské motorky, vozidlá, aj vojaci na koňoch.

Ilustračný obrázok k článku Vojenské manévre v centre Bystrice: Na námestí sa zopakovala mobilizácia spred 70 rokov
Foto: Jakub Forgács / Zdroj: Dnes24.sk

V sobotu krátko po 18:30 sa banskobystrické Námestie SNP vrátilo o 70 rokov do minulosti. Desiatky členov klubov vojenskej histórie zo Slovenska a Česka zopakovali mobilizáciu civilistov počas SNP, ktorá v Banskej Bystrici vypukla krátko po ohlásení Povstania.

Na námestie dorazilo viacero vojenských vozidiel, či motoriek, ktoré priviezli členov povstaleckej armády. Tí najskôr zadržali Hlinkovu gardu a potom sa pustili do verbovania a vyzbrojenia civilistov. Počas rekonštrukcie historických udalostí komentoval celé dianie na námestí historik Múzea SNP Marián Uhrin.

Mobilizácii sa prizerali stovky Banskobystričanov všetkých vekových kategórií. „Doteraz som si nevedela predstaviť, ako to pred tými 70 rokmi vlastne prebiehalo. Čakala som však trochu akčnejšie ukážky, nie iba dva výstrely zo zbraní,“ povedala Banskobystričanka Simona Diškanová (16). „Veľmi sa mi páčilo, hlavne realistické repliky uniforiem a zbraní vojakov,“ doplnil Jozef Varín (35).

Po vytvorení kolóny sa povstalci s bojovými vozidlami vybrali na železničnú stanicu Banská Bystrica, kde na nich už čakal pancierový vlak Štefánik. Posledné dynamické ukážky tohto stroja prebehnú v nedeľu o 16:00 na železničnej stanici v Šalkovej.

V našej foto a videogalérii si môžete mozrieť, ako vyzerala mobilizácia pod Urpínom!

Ulicami Banskej Bystrice prechádzala povstalecká armáda
19
Galéria
Foto: Jakub Forgács / Zdroj: Dnes24.sk
Ulicami Banskej Bystrice prechádzala povstalecká armáda
5
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM