Správy

Vláda prišla s NEPRÍJEMNOU správou: Voda v Hrone je dlhodobo KONTAMINOVANÁ

Anomálne koncentrácie niektorých kovov (zinok, olovo, arzén, antimón) podľa materiálu svedčia o pomerne značnom zaťažení oblastí potenciálne nebezpečnými látkami, ktoré pretrváva aj po útlme baníctva na Slovensku.

Ilustračný obrázok k článku Vláda prišla s NEPRÍJEMNOU správou: Voda v Hrone je dlhodobo KONTAMINOVANÁ
Zdroj: FB Ján Nosko

Toky Nitra, Štiavnica, Hron, Hornád a Hnilec sú dlhodobo kontaminované. Dôvodom je banícka činnosť z minulosti či priemyselná činnosť. Vyplýva to z informácie o monitorovaní geologických faktorov životného prostredia, ktorú vláda v stredu vzala na vedomie.

Znečistené toky

„Znečistené toky Štiavnica, Hron, Hornád a Hnilec reprezentujú geogénno-antropogénne anomálie viazané na banskoštiavnickú, resp. spišsko-gemerskú rudnú oblasť. Anomálne koncentrácie niektorých kovov (zinok, olovo, arzén, antimón) svedčia o pomerne značnom zaťažení oblastí potenciálne nebezpečnými látkami, ktoré pretrváva aj po útlme baníctva na Slovensku,“ píše sa v materiáli.

Envirorezort upozornil, že stále významné sú aj obsahy ortuti a arzénu na rieke Nitra (odberové miesta Chalmová, Lužianky) pochádzajúce z intenzívnej priemyselnej činnosti na hornom Ponitrí. Rovnako poukázal na vysoké obsahy arzénu v sedimentoch Kyjovského potoka na lokalite Nižný Hrušov, ktoré sú dôsledkom úniku znečistenia z odkaliska v Poši. Vplyvom vytekajúcich banských vôd zo sideritovej bane v Nižnej Slanej sa tiež výrazne zvýšil obsah arzénu, niklu a ďalších stopových prvkov v sedimentoch rieky Slaná.

„V monitorovaných oblastiach banskej ťažby bol potvrdený pretrvávajúci stav negatívneho ovplyvnenia kvality miestnych povrchových tokov banskými vodami, drenážnymi vodami odkalísk a priesakovými vodami háld a prírodných ložiskových anomálií na lokalitách Smolník, Slovinky – Gelnica, Rudňany, Špania Dolina, Dúbrava, Banská Štiavnica, Pezinok, Prešov – Solivary,“ priblížil envirorezort.

Problémom sú aj pretrvávajúce zvýšené koncentrácie PCB v riečnych sedimentoch Laborca. Opakovane sa tiež zistili vysoké koncentrácie polycyklických aromatických uhľovodíkov v riečnych sedimentoch Kysuce, Uhu a Turca.

Stovky zosuvov

V dôsledku nepriaznivých klimatických pomerov došlo tiež v poslednom desaťročí postupne v rôznych obdobiach vo viacerých častiach Slovenska k aktivizácii, resp. reaktivácii viac ako 700 zosuvov. „V mnohých prípadoch priamo ohrozili životy a majetok obyvateľov a vyžiadali si vyhlásenie mimoriadnej situácie,“ konštatuje sa v materiáli.

Pri monitorovaní stability horninových masívov pod historickými objektmi sa výraznejšie pohyby preukázali na Spišskom hrade v prípade Perúnovej skaly a v západnej časti druhého nádvoria. Merania napríklad potvrdili aj pokračovanie dlhodobého pravostranného šmykového posunu v tuneli Branisko. Ten sa prejavuje rozširovaním trhliny, v priebehu roka sa však zväčšila o 0,025 milimetra.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Ďalšie aktuálne správy

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM