Aktualizované Správy

Vláda odklepla PENIAZE pre bystrickú nemocnicu: Poslúžia na výstavbu nových budov

Projekt výstavby Fakultnej nemocnice s poliklinikou F. D. Roosevelta Banská Bystrica je podľa slov ministerstva z pohľadu realizovateľnosti najvhodnejší kandidát na plnenie cieľa.

Ilustračný obrázok k článku Vláda odklepla PENIAZE pre bystrickú nemocnicu: Poslúžia na výstavbu nových budov
Foto: Jakub Forgács / Zdroj: Dnes24.sk

Fakultná nemocnica s poliklinikou F. D. Roosevelta v Banskej Bystrici dostane peniaze z plánu obnovy na výstavbu nových budov. Výstavba sa má rovnako ako v prípade martinskej univerzitnej nemocnice realizovať do úrovne hrubej stavby. V pondelok to schválila vláda po tom, ako sa upustilo od plánu postaviť z týchto zdrojov novú bratislavskú nemocnicu Rázsochy.

Najvhodnejší kandidát

Schválené zmeny súvisia s potrebou naplnenia míľnika a cieľa plánu obnovy. „Projekt výstavby Fakultnej nemocnice s poliklinikou F. D. Roosevelta Banská Bystrica je z pohľadu realizovateľnosti najvhodnejší kandidát na plnenie cieľa (dodanie nemocničných lôžok),“ dodal rezort zdravotníctva.

Minister zdravotníctva Michal Palkovič začiatkom mesiaca oznámil, že projekt výstavby bratislavskej nemocnice Rázsochy sa nebude môcť financovať z plánu obnovy, ale zo štátneho rozpočtu. Poukázal vtedy na reputačné riziko, ako aj problematické chyby, ktorých odstránenie by trvalo tri až šesť mesiacov. Problémom je aj stav kvality projektovej dokumentácie.

K zmenám bolo podľa ministra potrebné pristúpiť aj v prípade nemocnice v Martine vzhľadom na neúspešné verejné obstarávania na jej výstavbu. Nemocnica by sa tak nemala zo zdrojov z plánu obnovy postaviť v úrovni full fit out, ale iba do úrovne shell&core, teda hrubá stavba.

Bude sa búrať

Palkovič po pondelkovom rokovaní vlády priblížil, že v Banskej Bystrici sa bude časť nemocnice búrať a časť stavať. Deklaroval, že vypracovaný bude logistický projekt pri búraní, aby sa naplánovalo aj presmerovanie pacientov a poskytovanie zdravotnej starostlivosti. Zopakoval, že v Martine sa má vystavať z európskych financií hrubá stavba nemocnice. Ambíciou je však podľa jeho slov dotiahnuť projekt do funkčnej podoby a nezanechať iba skelet nemocnice.

Podpredsedníčka vlády Lívia Vašáková vysvetlila, že nemocnice sa budú financovať kombináciou zdrojov z plánu obnovy, z výziev i zo štátneho rozpočtu. Pri výbere projektov sa podľa slov Vašákovej nepozerali na to, čo je najviac potrebné, ale čo sa dá ešte stihnúť financovať z plánu obnovy. Vicepremiérka ozrejmila, že hlavnými parametrami boli čas, počet lôžok a rozpočet.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Ďalšie aktuálne správy

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM