Monika Obrtalová Rôzne

Víkend nabitý akciami: Zažite múzeá aj o polnoci

Stredoslovenské múzeum v Banskej Bystrici pozýva všetkých Banskobystričanov i ľudí z blízkého okolia na Noc múzeí a galérií 2012. Pripravované podujatie je v poradí už siedmym ročníkom, do ktorého sa svojím kultúrnym programom opätovne zapája aj Str

Tak ako každý rok o takomto čase pripravilo múzeum spolu s ďalšími múzeami a galériami na celom Slovensku netradičné a čoraz populárnejšie podujatie. Len počas tejto noci nechávajú múzeá a galéria otvorené brány pre všetkých záujemcov až do neskorej noci.

Noc múzeí a galérií 2012 v Stredos­lovenskom múzeu

Stredoslovenské múzeum v Banskej Bystrici podobne ako ďalších 120 múzeí a galérií na Slovensku pozýva návštevníkov najbližšiu májovú sobotu na podujatie pod názvom Noc múzeí a galérií, tentokrát na tému …ako čo funguje a ako sa čo robí… Ak chcete zažiť nevšednú prehliadku expozície s originálnym kultúrnym programom a zaujímajú Vás odpovede na otázky ako: Sú palčiaky iba rukavice?, Ktorá bylinka vám zaručí lásku milovaného?, Ako vznikala Reč pastierska?, tak v sobotu 19. mája je expozícia Thurzovho domu tým správnym miestom pre Vás.

Chceli by ste sa dozvedieť Čo má spoločné starosta so šamanom?, Či majú pazúriky naozaj iba zvieratá? a Odkiaľ je najstaršia modrotlač na Slovensku? To všetko, ale aj oveľa viac sa dozviete v Matejovom dome na Nám. Š. Moysesa.

V prírodovednej expozícii Stredoslovenského múzea Vám prezradia, ktorý hmyz je na jedenie a ktorý prenáša iba choroby a či je naozaj banán z Afriky alebo kam odlietajú okrídlení pútnici za teplom. Odpovede aj na tieto otázky dostanete v Tihányiovskom kaštieli v Radvani.

Expozície Stredoslovenského múzea môžete počas tejto noci navštíviť v organizovaných vstupoch v čase od 18,00 hod. Posledný vstup na kostýmovanú prehliadku expozíciami bude o 23,00 hod. Vstupné do expozícií je počas Noci múzeí dobrovoľné. Svojou účasťou na tomto ročníku Noci múzeí a galérií zároveň vyjadríte solidaritu so zamestnancami všetkých kultúrnych inštitúcií na Slovensku

Tohtoročná Noc múzeí a galérií je výnimočná aj výzvou, s ktorou sa pracovníci múzeí a galérií obracajú na širokú verejnosť s cieľom upozorniť na neudržateľný stav financovania kultúry na Slovensku. Napriek finančným problémom, ktorým jednotlivé kultúrne inštitúcie musia dennodenne čeliť, sa pracovníci kultúry snažia minimalizovať dopady finančných problémov na návštevníkov. Dôkazom nadšenia a pracovného nasadenia kultúrnych pracovníkov je aj pripravované podujatie celoeurópskeho rozmeru, ktoré sa stalo už neodmysliteľnou súčasťou májových kultúrnych podujatí vo väčšine miest Slovenska.

Príďte preto aj Vy v sobotu 19. mája medzi nás a podporte naše úsilie. Múzeá a galérie sú tu pre Vás, avšak to čo je dnes pre nás všetkých samozrejmosťou nemusí byť samozrejmosťou aj zajtra.

Noc múzeí a galérií má svoju dlhoročnú tradíciu

Noc múzeí a galérií patrí k celoeurópskym podujatiam realizovaným pod patronátom Rady Európy. Hlavným cieľom organizátorov podujatia je prezentácia kultúrneho dedičstva, významu jeho ochrany pri kultúrnej výmene a šírenie informácií o kultúrnej rozmanitosti jednotlivých krajín a regiónov Európy.

Aktivity múzeí počas Noci múzeí a galérií sú orientované na tie činnosti, ktoré počas celého roka zostávajú pred verejnosťou ukryté. V tomto čase múzeá otvárajú verejnosti svoje „trináste“ komnaty a odkrývajú tajomstvá, skrývané pred ich zrakom. Aj týmto spôsobom môže verejnosť preniknúť do tajov „múzejnej kuchyne“. A práve „odkrývanie tajomstiev“ pomáha verejnosti lepšie pochopiť význam múzeí pri ochrane súčastí kultúrneho a prírodného dedičstva v týchto inštitúciách.

Stredoslovenské múzeum

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM