Nicole Regecová Kultúra

VIDEO a FOTO: Silné okamihy na námestí. Zvolenčania vzdali poctu zosnulej legende folklóru

Mária Mázorová svoj život zasvätila folklóru a mestu Zvolen. Pred pár mesiacmi nás však navždy opustila. Na jej počesť vystúpili v meste ľudové tanečné súbory, ktoré predviedli veľkú šou. O Mázorovej sme sa rozprávali aj s jej dcérou.

Ilustračný obrázok k článku VIDEO a FOTO: Silné okamihy na námestí. Zvolenčania vzdali poctu zosnulej legende folklóru
Foto: Nicole Regecová

Zvolenskej legende slovenského folklóru sa ušlo obrovskej pocty. Zaslúžený hold jej vzdalo námestie plné Zvolenčanov. Pod Pustým hradom slávnostne vystúpili ľudové tanečné súbory Zornička a Marína, ktoré kedysi sama viedla. Tanečníci predviedli v skutku veľkolepú šou v rámci Nedeľného korza, ktorú si môžete pozrieť aj v našej videgalérii. Na konci vystúpenia znel námestím dlhý aplauz venovaný pamiatke Márie Mázorovej.

Folkloristi

Zastavili sme chlapcov zo Zorničky, ktorí práve schádzali z pódia po vystúpení. Tí si tancovanie v súbore veľmi pochvaľujú. „Baví ma to. Nie je to ťažké, ale niekedy som veľmi unavený,“ hovorí malý Tomáš (11).

Martin (20), ktorý tancuje v súboroch už 14 rokov, slová mladších kolegov len potvrdzuje: „Po tréningu sa musím dať väčšinou niekym odviezť. Prepotím tri alebo štyri tričká a idem domov s dobrý pocitom, že som riadne zamakal. Určite je to fyzicky aj psychicky náročné.“ Čerstvý maturant už síce netrénuje ako kedysi, no ako hovorí, niekedy býval na sále denne aj tri až šesť hodín denne.

Prvorodená dcéra

Pomedzi vystúpenia folkloristov sa na pódiu predstavila aj blízka rodina Mázorovej, ktorá spomínala na život tejto veľkej ženy. Dokonca sa púšťal rozhovor, kde priekopníčka folklóru rozprávala o svojej práci. My sme sa na život Márie Mázorovej spýtali jej prvorodenej dcéry Ľuby Chlupisovej. Tá svojimi slovami potvrdila oddanosť Márie ku folklóru: „Pre Zorničku bola ochotná obetovať naozaj čokoľvek. Náš otec hovorieval – mama nieže donesie korunu zo Zorničky, ale ona ju tam zanesie, keď chýba na nejaký kroj.“

„Už za mladi sa vybrala za hlasom svojho srdca, tancom a láskou ku slovenskej piesni. Pre ňu to znamenalo život. Aj celá naša rodina bola so Zorničkou vžitá, je to už takmer 50 rokov,“ vysvetľuje Chlupisová. Mázorová, ako nie len výborná folkloristka, ale aj učiteľka tanca, mala rôzne ponuky na vycestovanie. „Dostala ponuku ísť aj do štátov. Avšak ona už priľnula ku Zvolenu. Mala to tu rada a hovorila, že tu nemôže tie deti nechať len tak,“ dodáva .

Sama Chlupisová pôsobí vo Zvolene ako detská lekárka, no tiež sa venuje folklóru a pripravuje deti na tancovanie. „Práca s detičkami je síce náročná, no zároveň krásna. Keď sa oblečú do krojov, človeku až poskočí srdce,“ hovorí. Zmysel vidí v pokračovaní ľudových tradícii: „Ľudové tradície to je korenie života, pravda predkov. Ľudia spievali piesne, keď sa tešili aj keď im bolo ťažko. Život je pekný, ale častokrát uponáhľaný. Keď však príde na folklór, človek tak pookreje.“

Pozrite sa, ako to na slávnosti vyzeralo v našej fotogalérii.

Čítajte tiež:

Zámocké hry prekonali minuloročnú návštevnosť: Videli ich tisícky Zvolenčanov!

VIDEO: 18-ročná stíha aj skúseným hudobníkom. O trojgeneračnej zvolenskej kapele v ROZHOVORE

Marína a Zornička zaplnili zvolenské námestie
41
Galéria
Foto: Nicole Regecová
Folklórne súbory Marína a Zornička naplnili zvolenské námestie
6
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM