Správy

Veľký nácvik v bystrickej nemocnici: Pripravovala sa na hromadné nešťastie

Jedným z dôvodov, prečo sa nemocnica rozhodla zorganizovať tento nácvik, je aj júlový Európsky olympijský festival mládeže (EYOF).

Ilustračný obrázok k článku Veľký nácvik v bystrickej nemocnici: Pripravovala sa na hromadné nešťastie
Zdroj: FNsP F. D. Roosevelta

Hromadné nešťastie, pri ktorom dôjde k zraneniu veľkého počtu ľudí, je náporom najmä pre záchranné zložky. Banskobystrická detská nemocnica v piatok absolvovala nácvik tzv. traumatologického plánu. Informovala o tom Jana Petríková z Detskej fakultnej nemocnice s poliklinikou v Banskej Bystrici s tým, že cieľom nácviku bolo v maximálnej miere namodelovať reálnu situáciu a preveriť predovšetkým procesnú pripravenosť.

„Našich zdravotníkov nepotrebujeme ‚skúšať‘ z poskytovania zdravotnej starostlivosti. Situácií s náporom pacientov, z ktorých väčšina je v kritickom stave a o prežití rozhodujú minúty, však nebýva veľa. Kľúčové je vedieť bleskove analyzovať situáciu, promptne reagovať a prijímať správne rozhodnutia. Každý musí vedieť, čo je jeho úlohou, komunikácia musí byť maximálne efektívna a všetci musia spolupracovať pod obrovským stresom, predovšetkým časovým,“ priblížil námestník pre liečebno-preventívnu starostlivosť Miloslav Hanula.

Jedným z dôvodov, prečo sa nemocnica rozhodla zorganizovať tento nácvik, je aj júlový Európsky olympijský festival mládeže (EYOF). „Zúčastní sa na ňom viac ako 3 500 študentov vo veku 15 až 18 rokov. Počas necelých dvoch týždňov sa môže udiať všeličo a my chceme byť pripravení,“ reagoval riaditeľ nemocnice Juraj Gallo.

„Nasimulovať udalosť s hromadným postihnutím osôb tak, ako sa udeje, nie je možné. To, čo vieme nacvičiť, je systém – postup jednotlivých krokov. Vieme sa pripraviť na zvládnutie organizácie práce, delegovania úloh, na efektívnu komunikáciu,“ zdôraznil Gallo.

Personál nemocnice bol v piatok informovaný iba o tom, že sa bude konať nácvik. Žiadne ďalšie informácie o čase, počte pacientov či zraneniach nemal. Celý nácvik následne vyhodnotili. „Chceli sme zistiť naše silné a slabé stránky. Potrebujeme upraviť traumatologický plán a niektoré procesy, postupy. Som rád, že sme na slabé miesta prišli teraz a nie až pri reálnom nešťastí,“ dodal Hanula.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Ďalšie aktuálne správy

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM