Marcel Páleš Správy

Veľká diskusia o participatívnom rozpočte: Do ktorých oblastí chcú Bystričania investovať?

Zdá sa, že myšlienka participatívneho rozpočtu pod Urpínom sa stáva stále viac realitou. Verejná diskusia na Mestskom úrade výrazne posunula celú vec a priniesla dôležité rozhodnutia. Bystričania prejavili záujem.

Ilustračný obrázok k článku Veľká diskusia o participatívnom rozpočte: Do ktorých oblastí chcú Bystričania investovať?
Foto: Marcel Páleš / Zdroj: Dnes24.sk

Mať dobrý nápad, získať naň financie a uskutočniť ho. Takáto možnosť sa v toto obdobie ponúkla Banskobystričanom. Počas štvrtkového popoludnia prebehlo prvé diskusné fórum, na ktorom mali domáci možnosť zapojenia sa do rozhodovania o participatívnom rozpočte. Príležitosť prísť využilo viacero obyvateľov.

Živá diskusia s potrebnými závermi

Po úvodnom otvorení diskusie primátorom mesta Banská Bystrica Petrom Gogolom nasledovalo krátke uvedenie do participatívneho rozpočtu. Predstavený bol realizačný tím, tiež vzácni hostia. V necelej stovke prítomných nechýbali ani niektorí mestskí poslanci, prevažne zo Sásovej.

Diskusia spočiatku mala tendenciu v niektorých prípadoch skĺznuť mimo hlavnej myšlienky, avšak vďaka moderátorke a hlasovacím lístkom, ktorými sa mohol prejaviť aj nesúhlas, sa priebeh dostal do správnych koľají. V prvom rade bolo potrebné zhodnúť sa na tom, čo všetko je možné financovať, aké služby možno do participatívneho rozpočtu zahrnúť a aký materiál môže byť z tohto rozpočtu zakúpený.

„Som milo prekvapený. Účasťou, tolerantnou diskusiou… Boli prijaté všetky dôležité rozhodnutia a ľudia sa navzájom spoznali. Učíme sa navzájom demokracii…“ uviedol jeden z hlavných iniciátorov participatívneho rozpočtu pod Urpínom Vladimír Pirošík.

Možnosť presadiť svoj nápad

Stanovilo sa 6 prioritných oblastí. V záverečných momentoch sa určila aj maximálna výška jedného projektu, čo predstavuje 5000 €. Tiež sa zvolila 9-členná koordinačná rada. Napokon sa stanovil aj dátum nasledujúceho fóra, a to na 22. mája 2014.

Kľúčové v tomto období je podľa Miroslava Šimkoviča, jedného z hlavných aktérov myšlienky participatívneho rozpočtu, vedomie občanov o participatívnom rozpočte. „Je dôležité, aby Bystričania vôbec tušili, že majú možnosť presadiť svoje nápady a rozhodovať o peniazoch, ktoré môžu byť investované do niečoho prospešného pre ich okolie,“ uviedol Šimkovič. 20 000 € podľa Šimkoviča veľa nie je. Teda otázne zostáva, či pôjde o jeden, tri, či viac projektov.

„Obyvatelia sa zhodli na tom, že kľúčové oblasti, do ktorých by chceli investovať, sú kultúra, komunitný rozvoj a aktívne občianstvo, mládež, zeleň v meste, šport a zdravie,“ upresnil ďalší z organizátorov, Peter Fehér. Momentálne sa Bystričania môžu chytiť príležitosti zaslať svoj projekt, ktorý by mohol byť z participatívneho rozpočtu podporený.

Priblížte si atmosféru počas diskusie prostredníctvom našej fotogalérie.

Veľká diskusia o pariticipatívnom rozpočte
32
Galéria
Foto: Marcel Páleš / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM