Jakub Forgács Správy

Varovanie obzvlášť pre vodičov. Bystrický okres vystríhajú pred snehovými jazykmi a závejmi

Toto si radšej prečítajte! Meteorológovia vydali v našom okrese výstrahu 1. stupňa pred snehovými jazykmi a závejmi. To však nie je všetko!

Ilustračný obrázok k článku Varovanie obzvlášť pre vodičov. Bystrický okres vystríhajú pred snehovými jazykmi a závejmi
5
Galéria
Zdroj: TASR

Odborníci Slovenského hydrometeorolo­gického ústavu (SHMÚ) vydali pre Banskobystrický okres výstrahu 1. stupňa pred snehovými jazykmi a závejmi. Tá platí od 18. januára 16:00 až do 19. januára 9:00 hod.

„V okrese Banská Bystrica sa miestami očakáva tvorba snehových jazykov a závejov. Tvorba snehových jazykov a závejov predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre dopravné aktivity,“ zdvíha varovný prst SHMÚ.

Meteorológovia ďalej dodali, že výskyt snehových jazykov a závejov je v danej ročnej dobe a oblasti bežný, ale môže spôsobiť škody menšieho rozsahu. To však nie je jediná výstraha pre náš okres.

„V okrese Banská Bystrica sa na horách v polohách nad pásmom lesa miestami očakáva výskyt silného vetra s priemernou rýchlosťou viac ako 25 m/s (90 km/h), ktorý dosiahne krátkodobo (v nárazoch) rýchlosť 38 – 44 m/s (135 – 160 km/h)," upozorňujú odborníci SHMÚ vo výstrahe prvého stupňa, ktorá platí pre časový interval od 18. januára 15:00 do 19. januára 9:00 hod. Meteorológovia zároveň dodali, že predpokladaná rýchlosť vetra je v danej ročnej dobe a oblasti nadpriemerná a predstavuje zvýšené nebezpečenstvo pre ľudské aktivity (najmä pre pešiu turistiku a horolezectvo).

Foto: ilustračné

Snehové jazyky a záveje
5
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM