Monika Obrtalová Rôzne

V sobotu slávnostne otvoria dokončený Pink Park

Na sídlisku Sásová sa počas tohto roka podarilo zrealizovať jedinečný projekt. Skupina aktívnych občanov totiž obnovila priestor medzi panelovými domami a oživila schátralé detské ihrisko. Súčasne bolo vytvorené miesto pre relax a trávenie voľného ča

Keď sa chce, tak sa dá. Práve to si možno povedali obyvatelia Ružovej ulice v Sásovej, keď začali uvažovať o zrevitalizovaní priestoru pri panelákoch, ktorý bol typickým príkladom nevzhľadného okolia socialistických bytoviek. Keď sa k odhodlaniu pridali aj financie vo výške 5 tisíc eur z grantového programu PrieStory od Nadácie Ekopolis, vízia sa mohla začať premieňať na realitu.

Občania v rámci projektu obnovy okolia bytových domov osadili novú hojdačku, ktorú si hneď obľúbili malé deti aj tínejdžeri. Pribudla tiež informačná tabuľa, detský domček, rôzne detské zariadenie, posedenie a nové chodníčky. Obyvatelia ošetrili zeleň a plánujú aj vysadenie kvetín a umiestenie smetných košov. Na niektoré investície, ktoré by bol problém uhradiť z rozpočtu projektu, prispelo aj niekoľko sponzorov.

„Ukazuje sa, že v sídliskových komunitách sú náročné aj úpravy malých priestorov. Dôvodom však nie je to, že by sa nevedeli dohodnúť ľudia, na to práve slúži spoločné plánovanie dostatočne dlho pred realizáciou úprav. Problémom je potreba mnohých vyjadrení, stanovísk, povolení a potom posúvanie termínov prác vzhľadom na iné stavebné aktivity na sídlisku. Obyvatelia Ružovej ulice napriek tomu dokázali spoločne vytvoriť nový verejný priestor. Keď vidím ich nadšenie, nové kontakty, priateľstvo a samozrejme vynovené ihrisko, posedenie, chodníčky, tak viem, že toto miesto budú ďalej skrášľovať podľa spoločného plánu," povedala Martina Paulíková, programová manažérka Nadácie Ekopolis.

gr, Nadácia Ekopolis foto: autor, Pink Park

pink_park
9
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM