Monika Obrtalová Rôzne

V Sásovskej doline vznikne Zelené mesto

Program Pohoda za mestom poskytol aj tento rok príležitosť upraviť a skrášliť oddychové zákutia v mestách, ktoré tak budú slúžiť ľuďom z okolia. Šesť najlepších projektov získalo podporu do výšky 6 000 eur a poradenstvo pri plánovaní a realizácii úpr

Program vyhlásila Nadácia Ekopolis v spolupráci s partnerom programu – spoločnosťou Heineken Slovensko. Jeho cieľom je podporiť úpravu rekreačných priestorov v zázemí väčších miest, s počtom obyvateľov nad 25 000 a súčasne napomôcť oživeniu vzťahov a záujmov ľudí v ich okolí. Do uzávierky programu prišlo do nadácie 27 žiadostí v hodnote 154 234 eur.

[blockquote]Mesto Banská Bystrica získalo na realizáciu projektu podporu vo výške 5 000 eur. V spolupráci so Združením saleziánskej mládeže chcú upraviť Sásovskú dolinu – miesto tradičného oddychu Banskobystričanov. Na tomto mieste plánujú nainštalovať drobnú architektúru, upraviť vodný prvok a zaviesť pravidlá trvalo udržateľného využívania priestoru pomocou informačnej tabule. [/blockquote] "Pri výbere prihlásených projektov bolo dôležité najmä to, akú funkciu má plniť priestor, ktorý má byť upravený. Prednosť mali hlavne areály, ktoré už tradične zohrávajú dôležitú, hoci neformálnu, spoločenskú funkciu miesta na stretávanie ľudí. Ďalším dôležitým parametrom bola prístupnosť miesta širokej verejnosti, jeho potenciál spájať ľudí a spolupráca miestnej komunity s partnermi. Po vlaňajšom ročníku s potešením konštatujeme zlepšenie spolupráce na miestnej úrovni. Samosprávy a neziskový sektor tvoria spojenectvá rovnocenných partnerov a prinášajú tak vzácny synergický efekt,“ povedal Milan Hronec, programový manažér z Nadácie Ekopolis.

V podporených lokalitách začali ako prvé komunikačné aktivity. Ich cieľom je informovať návštevníkov upravovaných priestorov a obyvateľov z okolia o zamýšľaných úpravách, aby sa mohli k nim vyjadriť a následne došlo ku zmene plánov na základe názorov ľudí. Upravené časti oddychových zón by mali začať slúžiť verejnosti najneskôr na konci októbra 2012.

Zdroj: Nadácia Ekopolis Foto: panoramio.com

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM