Monika Obrtalová Rôzne

V Malachove otvorili banské náučné chodníky

Malachovské náučné chodníky ako súčasť Banskej cesty slávnostne otvorili v sobotu 19. mája v obci Malachov pri Banskej Bystrici. Podľa starostu Ondreja Slivku prišlo okolo 550 ľudí.

„Otvorili sme prvú etapu náučných chodníkov v dĺžke 10 kilometrov. Je to jeden banícky okruh, jeden prírodovedný okruh a prírodovedná trasa,“ priblížil. Na chodníkoch je osadených 17 informačných tabúľ, na trase sa nachádzajú lavičky i oddychové miesta. Podujatie pripravili obec a Občianske združenie Malachovská dolina.

Chodníky mapujú históriu ťažby ortuti v Malachove. Ide o staré a najstaršie ťažobné oblasti. „Do ktorých vodíme návštevníkov a vysvetľujeme im, akou formou sa rumelka ťažila, z ktorej sa potom vyťažovala ortuť.“ Súčasťou trasy je aj Ortútske jazierko, ktoré podľa slov starostu, revitalizovali skauti z Banskej Bystrice zo získaných financií. „Za pomoci prírodovedcov zo Stredoslovenského múzea sme urobili, samozrejme, výskum a prieskum jazierka na biotopy. Potom nám odporučili, akým spôsobom môžeme do toho zasiahnuť a čo tam môžeme vybudovať.“ Jazierko je súčasťou banského okruhu.

Otváranie chodníkov oživili napríklad Banícky spevokol Haliar zo Starých Hôr či banícky obrad Šachtág. „Bolo krásne počasie,“ priblížil Slivka. Šachtág je prijímanie do baníckeho cechu, posedenie baníkov, ktoré sa riadi pivným zákonom. Do stavu baníckeho prijali aj tvorcu chodníkov Vladimíra Drugu z Občianskeho združenia Malachovská dolina.

Náučné trasy budovali viac ako tri roky a financované sú z jednotlivých projektov. „Najväčšia pomoc bola zo Slovenskej agentúry životného prostredia, kde sme dostali 7000 eur na vybudovanie trás, značení a hlavne informačných tabúľ,“ dodal Slivka. Podľa jeho slov je o návštevu chodníkov záujem aj zo strany Slovenskej akadémie vied, geológov, ale napríklad aj malachovských dôchodcov. Objednaný je podľa Slivku aj propagačný materiál s vymenovaním všetkých chodníkov a ich stručnou charakteristikou. Súčasťou materiálu je aj podrobná mapa.

bystrica24.sk/TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM