Jakub Forgács Správy

V centre Bystrice vyrastie mestečko ako z čias kráľov: Stredoveká krčma rovno na námestí!

Centrum Banskej Bystrice sa vráti do čias stredoveku. Už onedlho ho ovládnu šermiari, ktorí si sily zmerajú v súbojoch, no navštíviť budete môcť aj stredovekú krčmu.

Ilustračný obrázok k článku V centre Bystrice vyrastie mestečko ako z čias kráľov: Stredoveká krčma rovno na námestí!
Zdroj: TASR

Tradičné podujatie, ktoré je každoročne vyznačené v kalendári nejedného Banskobystričana, ponúkne aj tento rok tri dni nabité bohatým programom. V dňoch 11. – 13. septembra privíta 358. Radvanský jarmok spolu s 18. Trhom umeleckých remesiel široké spektrum domácich i zahraničných remeselníkov a umeleckých výrobcov. Na tohtoročnom Radvanskom jarmoku ožijú aj bábky významnej osobnosti európskeho bábkarstva Antona Anderleho.

Stredoveké mestečko na námestí

Na Námestí SNP sa budú môcť všetci návštevníci vrátiť do minulosti vďaka stredovekému mestečku, v ktorom nebudú chýbať šermiarske turnaje i stredoveká krčma. Tržnica bude venovaná pocte fujare a valašskej kultúre, kde si zároveň pripomenieme 10. výročie zápisu fujary do zoznamu svetového dedičstva UNESCO. Priestor medzi galériou a kostolom bude jedinečný vďaka tradičnému bábkovému divadlu Anderleho Radvaň.

„Radvanský jarmok je neodmysliteľnou súčasťou nášho mesta a ja som rád, že naň môžem tento rok pozvať všetkých Banskobystričanov a priateľov mesta. O to viac, keď si tento rok pripomíname 760. výročie udelenia výsad Banskej Bystrici kráľom Belom IV. Verím, že si každý vyberie z pestrej ponuky pripraveného programu a svojou prítomnosťou prispeje k jedinečnej atmosfére," hovorí primátor mesta Ján Nosko.

Jarmok s viac ako 280 remeselníkmi

Na svoje si prídu všetci milovníci tradičnej ľudovej kultúry. Radvanský jarmok obohatia košikári, vareškári, medovnikári, šperkári, bábkari, drotári, kováči i zvonári. „K zaujímavým remeslám bude patriť prezentácia stavby historických kachlí, ukážky remeselnej výroby pastierskych kapsí, detvianskych opaskov, zvoncov, fujár, píšťal, keramiky, sudov a mnohých iných. Novinkou bude predaj bavlnených metrážnych látok vlastnej výroby a mydiel z kozieho mlieka a olivového oleja," hovorí vedúca Oddelenia kultúry MsÚ Jana Pelikánová.

Stánky s občerstvením, predaj suvenírov a zábavné atrakcie nebudú chýbať ani tento rok. Vôňa pečených klobás, langošov, cukroviniek i tradičného obľúbeného nápoja jarmoku – burčiaku, bude sústredená na Dolnej ulici, Vajanského námestí, Štefánikovom nábreží a na Hronskom predmestí. Súčasťou jarmoku bude aj výstava domácich zvierat na Dolnej ulici v dome Zväzu drobnochovateľov.

Sprievodnými akciami budú vystúpenia folklórnych súborov, hudobných skupín i súborov historického šermu. Banskobystričanov a návštevníkov mesta čaká aj niekoľko dopravných obmedzení. Odporúčame využiť spoje MHD, ktoré budú v prípade potreby posilnené.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM