Michal Majer Rôzne

V Bystrici dnes odovzdali prvý potravinový balíček

Potravinové balíčky budú nasledujúce dva mesiace rozdávať pracovníci Slovenského Červeného kríža rodinám v hmotnej núdzi žijúcim v Banskej Bystrici a jej blízkom okolí. Za projektom, ktorý na Slovensku funguje už dlhodobo, stojí práve Červený kríž a

Do domácností bude počas trvania projektu rozvezených až 420 potravinových balíčkov. Sú adresované ľudom v hmotnej núdzi, ktorí poberajú sociálne dávky a majú minimálne jedno dieťa. „Pôvodne sme mali registrovaných viac ako tristo takýchto rodín, no podľa aktuálnych údajov z Úradu práce, sociálnych vecí a rodiny ich je napokon viac ako štyristo. Nerátali sme s tým, pretože v ostatných územných spolkoch červeného kríža je takýchto rodín približne 250, ale nakoniec sa ušlo každému,“ vysvetľuje Zuzana Stanová, riaditeľka Územného spolku Slovenského červeného kríža Banská Bystrica. „Na dovoz balíčkov boli rodiny v hmotnej núdzi upovedomené listom. Pokiaľ by v čase rozvozu neboli doma, upovedomíme ich takisto listom druhýkrát a po balíček si budú môcť prísť osobne na našu stanicu červeného kríža,“ vysvetľuje Stanová.

Za potravinovými balíčkami stojí finančná pomoc spoločnosti Kraft Foods, ktorá na ich nákup prispela čiastkou viac ako 12,5 tisíc eur. „So Slovenský červeným krížom spolupracujeme už 10 rokov, za tento čas sme pomohli rodinám v hmotnej núdzi sumou za viac ako 200 tisíc eur. Je naším cieľom pomôcť aj takto,“ vysvetľuje Jaroslava Hájková zo spoločnosti Kraft Foods. Balíčky obsahujú základné potraviny ako múku, cukor, soľ, olej, cestoviny, mäsové a rybacie konzervy, ale aj čokoládu a sušienky. „Potraviny sme vyberali podľa každodennej potreby a takisto aj podľa trvanlivosti. Mysleli sme však aj na deti, ktoré určite uvítajú sladkosti,“ hovorí Hájková.

Pracovníci červeného kríža budú balíčky rozdávať do konca októbra v čase od 10.00 do 15.00 hodiny. Denne by mali prejsť 25 až 30 rodín. Potravinové balíčky však budú čakať aj na obyvateľov iných miest. „Budúci rok plánujeme takúto istú pomoc aj pre obyvateľov Brezna a širokého okolia. Dúfame, že sa nám to podarí a aj takto prispejeme ku skvalitneniu života tých, ktorým to, žiaľ, finančné prostriedky nedovoľujú,“ dodáva Stanová na záver.

moo

cervenykriz
6
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM