Michal Majer Rôzne

V Bystrici bol prekročený rekord

Dnešný deň je od novembra najťažším dňom zimnej údržby v meste Banská Bystrica z pohľadu spoločnosti MIS - údržba ciest a komunikácií, ktorá sa stará o mestské cesty. Uviedol to jej konateľ Milan Smädo. Na podchladených komunikáciách, ktoré posolili

Ako Smädo priblížil dnešnú situáciu na mestských cestách, mohli ich len pluhovať a nadväzne na to museli prejsť na posyp inertným materiálom. V meste sa veľmi ťažko jazdilo, napriek všetkej snahe nasadenej techniky boli dnes komunikácie zjazdné len tak, že sa dalo ísť len pomaly a vodiči si museli dávať veľký pozor, dodal.

Podľa štatistických údajov dispečingu zimnej údržby MIS, ktoré evidujú za posledné roky, napadlo v Banskej Bystrici do konca januára 140 centimetrov (cm) snehu. Už dnes, keď pripadlo 20 cm snehu, je prekročený rekord za posledných 10 rokov. Pritom zimná údržba funguje do 15. marca. „Bude prekročený o ďalšie a ďalšie centimetre,“ dodal Smädo. „Takže, je to extrémna zima, povedal by som, že za posledných desať rokov najchladnejšia, najväčšia na spotrebu materiálu, na pluhovanie, na výkony,“ skonštatoval.

Ako Smädo prirovnal, v období od novembra do marca rokov 2008/2009 napadlo 150 cm snehu a technickej soli minuli najviac za posledné obdobie – 1400 ton. „Dnes mám minutých už 1400 ton a máme ešte mesiac zimy pred sebou.“ Oproti zimám za posledných desať rokov tak bude tento rok podľa Smäda prekročený limit minutej technickej soli a tiež inertného materiálu minimálne o 30–40 percent.

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM