Jakub Forgács Rôzne

Úchvatné divadlo na železnici: Pancierový vlak Štefánik pod paľbou nemeckých vojakov a lietadiel

Známy pancierák, ktorý pred 70 rokmi bojoval v SNP, vyrazil do posledného boja. V Šalkovej spolu s povstaleckou armádou odrážal nápor nemeckých jednotiek. S našim štábom sme boli pri tom.

Ilustračný obrázok k článku Úchvatné divadlo na železnici: Pancierový vlak Štefánik pod paľbou nemeckých vojakov a lietadiel
Foto: Jakub Forgács / Zdroj: Dnes24.sk

V priestoroch železničnej stanice v Šalkovej sa v nedeľu krátko po 16:15 naposledy predstavil pancierový vlak Štefánik v plnej paráde. Posledná dynamická ukážka tohto unikátneho vlaku prilákala množstvo ľudí z blízkeho i ďalekého okolia. A veru, bolo sa na čo pozerať.

Nálety lietadiel aj partizáni

Na lúke pri železničnej stanici v Šalkovej po 70 rokoch opäť vypukli boje povstaleckej armády a nemeckých jednotiek. Kluby vojenskej histórie z Banskej Bystrice, Zvolena, Bratislavy, aj Českej republiky pripravili pre stovky návštevníkov poriadnu šou. Tá sa vydarila aj vďaka realistickým pyrotechnickým efektom a výbuchom, ktoré miestami vyľakali nielen tých najmenších.

Na bojisku sa okrem vojakov a pancierového vlaku Štefánik predstavili kone, nákladné vozidlá, obrnené jednotky, delá a dokonca aj tank. Čerešničkou boli nálety nemeckých lietadiel, ktoré bombardovali povstalecké pozície a pancierák. Do boja zasiahli aj partizáni a partizánky, s ktorých pomocou sa povstalcom po urputných bojoch podarilo zvíťaziť za veľkého potlesku ľudí.

Návštevníci netajili nadšenie

Návštevníci boli z takmer hodinovej simulácie boja nadšení, a to aj napriek miernemu omeškaniu a zablatenému terénu. „Bolo to niečo neuveriteľné. Pyrotechnické efekty nemali chybu. Po tejto ukážke cítim k vojakom, ktorí bojovali v SNP a v 2. svetovej vojne ešte väčšiu úctu,“ povedal Jozef Trajlínek (45) z Banskej Bystrice.

„Veľká poklona všetkým, ktorí sa podieľali na rekonštrukcii tohto boja. Som hrdý na to, že som Slovák. Letecký útok a aj zásah vlaku, to sa len tak nevidí, bolo to úchvatné divadlo,“ dodal študent Vlado (24), ktorý sa na akciu prišiel pozrieť aj s priateľkou Zuzkou.

Odchádza do dôchodku

Štefánik v Šalkovej svoju púť definitívne ukončil. „Podvozok vlaku je spred minulého storočia a nie je reálne, aby zniesol ďalšie ukážky. V areáli Múzea SNP pripravujeme koľajisko, kde bude tento vlak umiestnený,“ povedal pred pár dňami riaditeľ Múzea SNP Stanislav Mičev.

V našej foto a videogalérii uvidíte pancierový vlak Štefánik poslednýkrát v akcii!

Vlak Štefánik vyrazil do svojho posledného boja
20
Galéria
Foto: Jakub Forgács / Zdroj: Dnes24.sk
Vlak Štefánik vyrazil do svojho posledného boja
12
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM