Monika Obrtalová Rôzne

Tip na víkend: Králický vodopád

Mnoho Bystričanov vôbec netuší, aké krásne miesta sa nachádzajú v tesnej blízkosti ich mesta. Voľný čas v Banskej Bystrici sa totiž nemusí tráviť len na sídliskách, na námestí, prípadne na priľahlých lúkach. Stačí prejsť niekoľko kilometrov za mesto

Podľa dediny dostalo toto miesto aj názov – Králická tiesňava. Má rozlohu 20,89 hektára a rozprestiera sa v okolí Farebného potoka, približne 3,5 kilometra od jeho prameňa. Práve potok je zodpovedný za toto krásne prírodné divadlo. Časom sa totiž doslova „prehlodal“ cez mladšie vyvreté horniny a zastavilo ho až staršie vápencové podložie. Erózia spôsobila, že tiesňavu obkolesujú niekedy až 20 metrové kamenné steny a vytvárajú skutočne pôsobivý pohľad.

Výlet je najlepšie začať pod Králikmi pri spomínanej krkolomnej 180 stupňovej zákrute. Tesne pod ňou je potrebné odbočiť doľava na cestičku, ktorá vás dovedie k Farebnému potoku a ak budete pokračovať proti smeru jeho prúdu, aj k vstupu do Králickej tiesňavy. Ďalej pokračujete po žltej značke a vychodenej cestičke hlbšie do lesa. Cestička je veľmi dobre značená a určite nezablúdite. Časom vás navedie na vyhliadku, z ktorej je pekný výhľad na veľké finále tohto výletu – Králický vodopád. Tento 7 metrov dlhý vodný had sa dá obzrieť aj zospodu keď zídete z chodníka. Pod vodopádom sa vytvorilo aj menšie jazierko. Kúpanie v ňom však neodporúčame, keďže vodopád je v najvyššom – piatom stupni ochrany. Nehovoriac o vode, ktorá je aj v lete veľmi studená.

Poloha celej tiesňavy pod korunami stromov môže byť ideálnym riešením pre tých, ktorí neobľubujú letné horúčavy a ležanie na kúpalisku. Kombinácia chládku lesa a možnosti ovlažiť sa vo Farebnom potoku vytvára veľmi dobré podmienky na strávenie aktívneho dňa aj počas horúcich dní. A okrem iného si možno uvedomíte, aké krásne a málo známe prírodné atrakcie sú vôkol nášho mesta.

gr Foto: geocaching.com

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM