Tlačové správy

Tichý zákaz hazardu v Banskej Bystrici. Koho zvýhodní?

Bezprostredne po prijatí novej právnej úpravy, ktorá vylúčila petíciu zo zákazu hazardu, primátor Ján Nosko avizoval, že sa pokúsi v meste zrušiť herne. To mu však na decembrovom zastupiteľstve nevyšlo.

Ilustračný obrázok k článku Tichý zákaz hazardu v Banskej Bystrici. Koho zvýhodní?
Zdroj: shutterstock

Za predložený návrh plošného zákazu hazardu na území Banskej Bystrice vtedy hlasovalo iba 13 z prítomných 29 mestských poslancov.

Zákaz ako príležitosť pre nelegálny hazard

Poslanci, ktorí za návrh nehlasovali, odôvodnili svoje rozhodnutie obavou zo vzniku nelegálnych herní a v tom prípade aj nulovej možnosti, ako hazard na území mesta regulovať, ďalší poukázali na riziko presunu herní do okolitých obcí. Poslankyňa Katarína Čižmárová zase upozornila na nebezpečenstvo tipovania v stávkových kanceláriách, ktoré pozornosti mesta na rozdiel od herní unikajú.

„Hráčska vášeň, hazard a aj negatívne sprievodné znaky s tým spojené sú tu odveky. Žiadny zákaz ničomu nepomohol, len rozšíril nelegálnu činnosť,“ uviedol poslanec Ľubomír Motyčka v nasledujúcich dňoch na svojom blogu.

Na druhý pokus?

Snaha o zavedenie zákazu hazardných hier však v Bystrici nekončí. Do februárového plánu zasadnutia mestského zastupiteľstva sa dostal ďalší návrh všeobecne záväzného nariadenia (VZN). Prichádza s novým „podprahovým“ riešením, ktoré nedávno schválená novela zákona umožňuje.

Je ním zákaz hazardných prevádzok vo vzdialenosti menšej ako 500 metrov vzdušnou čiarou od škôl a školských zariadení, zariadení sociálnych služieb, zariadení pre liečbu nelátkových závislostí a ubytovní mládeže. Už v súčasnosti pritom platí podobné obmedzenie v rozsahu 200 metrov od uvedených zariadení.

Nariadenie v praxi

Ak by bol tento návrh VZN mestom schválený, podľa nasadených kritérií by sa počet herní v Banskej Bystrici rovnal nule. „Mesto dobre vie, že podľa územného plánu by v tomto prípade nezostala po skončení licencie jediná herňa,“ tvrdí hovorkyňa Asociácie zábavy a hier Dominika Lukáčová. Podľa jej slov by teda sprísnenie kritéria vzdialenosti v princípe znamenalo úplný zákaz hazardných hier na území mesta, aj keď by sa tak priamo nenazývalo.

„Monopol na prevádzkovanie hazardných hier by v budúcnosti mohol získať iba jediný prevádzkovateľ, ktorý je zároveň majiteľ budovy, ktorá ako jediná spĺňa 500 metrové kritérium, pokiaľ by tam zriadil herňu, pričom pre ostatné herne by bol predpis likvidačný. V podstate by išlo o plošný zákaz, akurát nie platný úplne pre všetkých,“ konštatuje Lukáčová.

Súčasný stav je dostačujúci

„Zmysluplným úpravám pravidiel sa nebránime, práve naopak,“ pokračuje Lukáčová, „sme zástancami férovej, aj keď prísnej regulácie, ktorá by bola určite lepšou alternatívou než zvýhodňovanie jedinej legálnej prevádzky a vzniku mnohých nelegálnych. Mesto má stále možnosť regulovať hazard v typoch budov. Môže sa napríklad rozhodnúť, že herne ponechá hoteloch, budovách pre obchod a služby a zruší ho napríklad v bytových domoch.“

Dodáva, že v prípade neschválenia nového návrhu VZN na februárovom zasadnutí sa veľkého rozmachu herní na pôde mesta netreba báť. Primátor totiž systematicky pracuje na obmedzení hazardu v Banskej Bystrici už dlhé roky a pravidlá pre vznik nových prevádzok sú čoraz prísnejšie aj bez likvidačného nariadenia. „V priebehu piatich rokov zostalo v meste z pôvodného počtu 37 už iba 20 herní a jedno kasíno,“ konštatuje Lukáčová a dodáva, že podľa nej sú súčasné obmedzenia úplne dostačujúce.

(PR) – Za obsah a fotografie zodpovedá objednávateľ tejto správy.

Zdroj: AZAH
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM