Jakub Forgács Rôzne

Talenty, ktoré preslávili naše mesto široko-ďaleko: 5 mien, na ktoré môžu byť Bystričania pyšní

Aj keď Banská Bystrica je známa svojou baníckou históriou či okolitými prírodnými krásami, dobré meno v ďalekých kútoch sveta jej robia aj samotní ľudia. Svojím talentom dokázali preraziť a naše mesto to môže len tešiť.

Ilustračný obrázok k článku Talenty, ktoré preslávili naše mesto široko-ďaleko: 5 mien, na ktoré môžu byť Bystričania pyšní
Foto: Jakub Forgács / Zdroj: Dnes24.sk

A Banská Bystrica má takýchto ľudí nemálo. A to aj napríklad v oblasti športu. My sme sa dnes zamerali práve na túto oblasť a vybrali sme rovnú päticu zo športovcov, na ktorých môžeme byť pyšní.

Matej Tóth

Asi nikto nezapochybuje o tom, že svoje miesto v tejto päťke si zaslúži známy chodec Matej Tóth. Hoci narodený v Nitre, slovenský atlét, venujúci sa chôdzi na 20 km a 50 km, je už roky pretekárom klubu VŠC Dukla Banská Bystrica a ľuďom spod Urpína prirástol k srdcu. Je 3-násobným olympionikom, najlepším chodcom a jedným z najúspešnejších slovenských atlétov posledného desaťročia. Hlavne posledná sezóna bola pre tohto špičkového atléta poriadne úspešná. Korunoval ju výnimočným výkonom z 29. augusta na svetovom šampionáte v Číne. Do cieľa na štadióne pekinského Vtáčieho hniezda dopochodoval triumfálne s časom 3:40:32 h po úžasnom sóle a prvýkrát sa tešil z titulu majstra sveta. Aj to má zásluhu na tom, že vlani po štvrtýkrát triumfoval v ankete Atlét roka a získal druhé miesta v ankete Športovec roka 2015. Najnovšie je nominovaný aj na cenu Krištáľové krídlo.

Nasťa Kuzminová

Pod Urpínom sa nenarodila ani Anastasiya Kuzmina, ktorú však Bystričania dobre poznajú ako „našu zlatú“ Nasťu Kuzminovú. Táto úspešná biatlonistka pochádza z Ťumeňu v Rusku. Predtým, ako začala reprezentovať Slovensko, reprezentovala Rusko. Je dvojnásobnou olympijskou víťazkou v biatlone a získala aj jednu striebornú medailu na Olympijskych hrách. Na Zimných olympijských hrách 2010 vo Vancouveri vyhrala zlatú medailu v rýchlostných pretekoch na 7,5 km a striebornú medailu v stíhacích pretekoch na 10 km. Víťazstvo z rýchlostných pretekov následne obhájila na Zimných olympijských hrách 2014 v Soči. Aktuálne sa teší z milých „netréningových“ povinností, keďže sa jej pred pár mesiacmi narodila dcérka Olivia.

Marek Hamšík

Za hranicami Slovenska nám výborné meno robí aj rodák spod Urpína, futbalista Marek Hamšík. Aj napriek tomu, že sa narodil a vyrastal v Banskej Bystrici, nikdy nenastúpil za hlavný bystrický klub – Duklu. Ako dorastenec hrával za menej známy klub Jupie Podlavice. Tento profesionálny futbalista, hrá momentálne v talianskej Serie A, v klube SSC Neapol. Hrá na pozícii stredopoliara a je považovaný za jeden z najväčších futbalových talentov Slovenska. V roku 2013 označil magazín Bloomberg Hamšíka ako 8. najlepšieho hráča Európy.

Michal Handzuš

Veľkou oporou baranov je už tretiu sezónu hokejový center, Banskobystričan Michal Handzuš. Hoci je najstarším hráčom v kádri, je miláčikom fanúšikov a veľkým ťahúňom tímu. Odchovanec Banskej Bystrice po úvodnom drafte NHL v roku 1995, postupne hral za niekoľko tímov NHL. S tímom Chicaga vyhral na jar 2013 Stanley Cup, kedy jastraby porazili vo finále Boston Bruins, a tak sa slávna trofej ocitla aj pod Urpínom. Reprezentoval tiež Slovensko na MS 2000 (striebro), 2002 (zlato), 2005, 2009, 2011 a 2012 (striebro) a

Richard Gonda

Mladým banskobystrickým talentom je automobilový pretekár Richard Gonda. Svoju pretekársku kariéru začal Richard ako deväťročný v roku 2003 v minikárach, v ktorých sa stal okrem iného 5 x majstrom Slovenska, so špeciálom Škoda Fabia si v jednej sezóne vyskúšal aj preteky automobilov do vrchu a v roku 2010 absolvoval s Formulou Renault 2.0 Carpathian Cup, v ktorom obsadil celkové druhé miesto. Najväčšími úspechmi posledných rokov sú pre mladého pretekára 1, miesto v konečnom poradí v European F3 Open Cup v roku 2013, 3 miesto v konečnom poradí vo Formula Acceleration 1 v roku 2014 a najnovšie, 2. miesto v konečnom poradí vo World Series by Renault.

Čítajte tiež:

Toto nikto iný nepochopí: 5 vecí, vďaka ktorým rozoznáte Bystričana na sto honov :)

Už stáročia čnie nad Bystricou, no skutočne ho poznáte? 5 zaujímavostí, ktoré ste o Urpíne možno ani netušili

Preteká cez Bystricu i celým okresom, viete však o ňom všetko? 5 zaujímavostí o Hrone, o ktorých ste možno netušili

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM