Jakub Forgács Šport

Talentovaný chodec Spevák (20): Na mojich prvých pretekoch ma diskvalifikovali, skrátil som si trať

Hoci má len 20 rokov, už má na konte viacero úspechov. Ten posledný dosiahol, keď iba pri svojom druhom štarte medzi mužmi porazil súperov rozdielom triedy. Vyspovedali sme pre vás mladého slovenského reprezentanta v chôdzi Patrika Speváka z Vojenského športového centra Dukla Banská Bystrica.

Ilustračný obrázok k článku Talentovaný chodec Spevák (20): Na mojich prvých pretekoch ma diskvalifikovali, skrátil som si trať
Zdroj: Dnes24.sk

Na 48. ročníku Medzinárodných pretekov v atletickej chôdzi Olomoucka dvacítka zvíťazil pred pár dňami Patrik Spevák rozdielom triedy. Svojich súperov pokoril o viac ako päť minút a zavŕšil tak reparát po nedokončených pretekoch v Dudinciach. Dosiahne Patrik úspechy nášho rodáka Mateja Tótha? Prečítajte si viac o tomto šikovnom športovcovi v našom rozhovore.

Koľko rokov sa už venuješ chôdzi a ako si spomínaš na svoje začiatky?

Chôdzi sa venujem už šiesty rok. Prvýkrát som sa s ňou stretol v mojej rodnej dedinke Bacúch, keď organizovali preteky „Cena Jozefa Pribilinca- chôdza na Bacúchu“. Na týchto pretekoch ma diskvalifikovali, nie pre zlú techniku, ale preto, že som si musel skrátiť trať.

Boli chvíle, keď si s tým chcel prestať a presedlať na nejakú inú disciplínu, či úplne skončiť?

Podľa mňa mal každý obdobie, kedy by to najradšej skončil, vrátane mňa. Ale nemal som také chvíle, že by som chcel skúsiť nejaký iný šport či disciplínu.

Priblíž našim čitateľom, ako prebieha tvoja príprava a čo ťa najviac motivuje v tvrdom tréningu, ktorý musíš absolvovať…

Cez zimu robíme objem. To znamená, že sa snažíme nachodiť čo najviac kilometrov ,pretože to je základ vytrvalca. Vo februári začíname trénovať intenzitu, niečo rýchlejšie a kratšie a pred pretekmi vylaďujeme. Čo má motivuje v tvrdom tréningu? Určite dobrý výsledok na pretekoch a vyrovnanie sa najlepším súperom!

Počas svojej prípravy sa asi nachodíš dosť veľa, Sú nejaké obľúbené miesta v okolí Bystrice, kde rád trénuješ?

Najradšej trénujem pri Smrečine, nad Sásovou a cestou na Tajov.

Na súťaží ide človek naplno a často aj na hranicu svojci síl. Zažil si už aj nejaké zranenia, pády, či dokonca podrazy od súperov?

Na pretekoch som sa ešte nezranil, našťastie. Čo sa týka pádov, tých bolo dosť, ale to je to, čo má posúva ďalej. Za najväčší neúspech považujem Dudince, kde som štartoval po prvýkrát na 20 km mužov a kvôli rýchlemu tempu som to zabalil.

Dá sa tréning profesionálneho chodca v pohode skĺbiť so školou, alebo je to problém?

Podľa mňa určite áno. Dôkazom toho je nejeden úspešný chodec. Ja som ukončil štúdium ešte na strednej škole, pretože som v tom nevidel zmysel ako ostatní.

Pred pár dňami si uspel na pretekoch v Olomouci, kde si v kategórii muži porazil súperov rozdileom triedy. Aké pocity si mal po tomto obrovskom úspechu a ako si ti vlastne kráčalo?

Bol som veľmi rád, že som došiel do cieľa, a to, že som skončil prvý, to už bol len bonus. Chodilo sa mi ťažšie ako obyčajne, prvých 6 km ma boleli holene, potom to prešlo, ale pocitovo to nebolo ono.

Máš po tréningu vôbec chuť alebo čas na nejaké iné aktivity alebo skôr relaxuješ?

Cez voľný čas sa snažím čo najviac venovať môjmu synovcovi, má len dva roky takže potrebuje dosť pozornost, ale určite si nájdem čas aj na kamarátov

Kde a s kým najradšej tráviš svoj voľný čas v Bystrici a okolí?

Ako som povedal, svoj voľný čas najradšej trávim so svojím synovcom a so sestrou. Každý druhý týždeň sa snažíme chodiť na také mini výlety, hlavne kvôli malému, ale aj ja sa viem dobre psychicky odreagovať od roboty, ktorá má čaká.

Čo považuješ za svoje najväčšie doterajšie úspechy, či už športové alebo osboné?

Za svoj najväčší úspech považujem zatiaľ 9. miesto z Majstrovstiev sveta do 17 rokov.

Svoju budúcnosť si predstavuješ v meste pod Urpínom, ako náš najúspešnejší chodec Tóth alebo máš iné méty?

Myslím si, že svoju budúcnosť si viem predstaviť v Banskej Bystrici, je to nádherné mesto obklopené horami. Mám tu dobré podmienky na trénovanie, takže určite áno.

Foto: archív Patrika Speváka

Úspešný chodec Spevák (20): Budúcnosť si viem predstaviť v Bystrici, je to nádhe
3
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM