Monika Obrtalová Rôzne

Svetový deň duševného vlastníctva

26. apríl je Svetovým dňom duševného vlastníctva. Pri tejto príležitosti zorganizoval Úrad priemyselného vlastníctva v Banskej Bystrici konferenciu, ktorá sa na Slovensku koná už po jubilejný desiatykrát.

Témou tohtoročnej konferencie je nielen ochrana a značenie výrobkov, ale aj falšovanie a pirátstvo. To sa v poslednej dobe rozmáha nielen vo svete, ale čoraz viac aj na Slovensku. //“Kopírovanie a kradnutie značiek najmä azíjskými krajinami narušuje konkurencieschop­nosť podnikov v ktorejkoľvek krajine. Európska únia by mala proti tomu zakročiť aj na základe našich podnetov,” //hovorí o súčasnej situácii najmä v európskych krajinách Ján Poljovka, riaditeľ kancelárie predsedníčky ÚPV SR.

Hospodárska kríza sa v minulom roku podpísala pod oblasť dizajnu a množstva patentovaných úžitkových vzorov aj na Slovensku. “Oproti roku 2008 sme zaznamenali pokles až o 20 percent. No na množstve patentovaných technických vynálezov sa naštastie kríza neprejavila. Ide však o dlhodobý proces výroby, takže reálne výsledky budeme vidieť až o dva roky,” pokračuje Poljovka.

Na konferencii načrtli jej organizátori aj problematiku súdneho vymáhania. Súdny proces pri porušení práv duševného vlastníctva je podľa odborníkov oveľa zložitejší ako bežné súdne konanie. Problém je aj s inštitúciami, ktoré sú za vymáhateľnosť zodpovedné. “Predstavte si, že ste výrobcom konkrétnej značky áut a až v dvadsiatich krajinách niekto neznámy dokonale kopíruje ich karosériu. Výrobca musí ísť na súd do každej z týchto krajín a tam danú vec riešiť. No nikde nemá zaručené, že súd rozhodne v jeho prospech,” hovorí o nástrahách v oblasti práva na duševné vlastníctvo Zdena Hajnalová, podpredsedníčka ÚPV SR.

Konferencie, semináre a výstavy na tému Duševné vlastníctvo dnes prebiehajú aj v iných krajinách sveta. Takýmto spôsobom podporujú význam ochrany výsledkov tvorivej činnosti vynálezov, návrhárov či umelcov, najmä v kontexte ich prínosu pre spoločenský rozvoj.

Prvou patentovanou značkou na Slovensku, ktorá bola zaevidovaná ešte pre rokom 1900 je Harmanec, ktorú doteraz používa spoločnosť Harmony. Druhé a tretie miesto patrí spoločnosti Zentiva, ktoré si dali ochrannú známku patentovať na medicínske produkty Acetopyrin a Pinosol ešte v roku 1910 a 1913 a používajú ich doteraz.

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM