Rôzne

Súťaž Miss Folklór už spoznala finalistky: O titul zabojuje aj Bystričanka Ivana (26)

Spojenie krásy, talentu a tradícií je hlavnou myšlienkou 3. ročníka súťaže Miss Folklór 2017. Vo finále o titul zabojuje aj Banskobystričanka Ivana (26).

Ilustračný obrázok k článku Súťaž Miss Folklór už spoznala finalistky: O titul zabojuje aj Bystričanka Ivana (26)
Foto: Lucia Zákopčanová

Z kastingov, ktoré sa uskutočnili na folklórnych festivaloch, vzišla finálová zostava 11 folkloristiek a tú v stredu organizátori predstavili na Donovaloch. Práve tam sa 15. septembra uskutoční finále, na rozdiel od uplynulých ročníkov, kedy sa konalo v amfiteátri vo Východnej.

Aj vojvodinské Slovenky

Ako informovala riaditeľka súťaže Barbora Palovičová, bývalá členka umeleckého súboru Lúčnica, medzi 11 finalistkami sú aj tri dievčatá zo srbskej Vojvodiny, ktoré zaujali tradičným tancom, spevom i muzikálnosťou. Vojvodinské Slovenky budú reprezentovať regióny Pančevo, Báčsky Petrovec a Nový Sad. Talentované dievčatá zo Slovenska zase rozmanitosť jednotlivých našich regiónov ako Tekov, Šariš, Liptov, Abov či Horehronie. Predvedú typické kroje, archaické svadobné party, ale i zvyky a tradície.

"Pri zrode myšlienky urobiť Miss Folklór stála moja mama. Keď sme doma sedeli a pozerali záznam zo súťaže tradičnej miss, opýtala sa ma: Prečo u nás nemáme súťaž, ktorá by ukazovala krásne dievčatá, ale folkloristky? " poznamenala Palovičová.

Pri súťaži Miss Folklór nerozhoduje fyzická krása, ideálne miery 90–60–90 ani výška nad 170 centimetrov či vek, keďže prihlásiť sa mohli dievčatá do 28 rokov. Nemusia byť už aktívne členky folklórnych súborov, stačí, ak nosia folklór stále v srdci a vedia ho odprezentovať spevom, tancom, prípadne ovládaním hudobného nástroja.

Vo finále na Donovaloch diváci neuvidia žiadnu promenádu v plavkách. „Krása ženy a ženskosť sa dá ukázať aj inak než obnaženým telom. Slovenský ženský kroj je na to ako stvorený a ukázalo sa to i na kastingoch. Hneď bolo vidno, či je vzťah dievčat k folklóru úprimný aj tým, ako hrdo sa nesú v krojoch zo svojich alebo príbuzných regiónov,“ dodala Palovičová.

Bystričanka vo finále

Mesto pod Urpínom bude vo finále súťaže reprezentovať 26-ročná Banskobystričanka Ivana Pašovičová, ktorá sa po siedmich rokoch vrátila z austrálskeho Sydney. Kedysi tancovala v detskom súbore Matičiarik.

„Už pred dvomi rokmi som sa na sociálnych sieťach dozvedela o tejto súťaži a zaujalo ma to. V duchu som si priala, že keby som sa ocitla na Slovensku, zúčastnila by som sa. Vo finále budem mať na sebe kroj a svadobnú partu z Bacúcha, kde mi ich ochotne požičali,“ prezradila finalistka Ivana.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM