Monika Obrtalová Krimi

Súdia otca, ktorý po vražde pomáhal synovi na úteku

Senát Okresného súdu vo Zvolene sa zaoberal dnes kauzou Emila P. (64) z Malej Lehoty v okrese Žarnovica, ktorého prokurátor obžaloval zo spáchania zločinu nedovoleného ozbrojovania a obchodovania so zbraňami a zo zločinu marenia spravodlivosti.

Pred senátom dnes vypovedal aj syn obžalovaného Róbert Petluš (38), ktorý si za brutálnu vraždu podnikateľa Jána Kubašiaka z Polomky na Horehroní odpykáva 25-ročný trest. Tiež jeden z jeho dvoch komplicov Juraj Roszík, ktorý neskôr pri objasňovaní vraždy v Polomke začal spolupracovať s políciou a s prokurátorom uzavrel dohodu o vine a treste. Aj on si odpykáva 8,5-ročný trest, preto dnes senát spomínaného súdu pojednával v banskobystrickom Ústave na výkon väzby.

Prokurátor Emilovi P. kladie za vinu, že po vražde v Polomke pri úteku pred spravodlivosťou pomáhal svojmu synovi. Policajti 17.11.2006 zas­tavili pri obci Píla v Žarnovickom okrese auto, ktoré šoféroval, avšak nemal čím preukázať svoju totožnosť. Pri následnej kontrole našli v aute rôzne oblečenie, peniaze domácej i zahraničnej meny a vodičský i občiansky preukaz jeho syna. Tiež hlaveň a tiahlo do pištole kalibru 9 milimetrov, neskôr sa potvrdilo, že sú súčasťou zbrane použitej pri vražde v Polomke. Všetky tieto veci chcel dopraviť na ich rodinnú chatu pri Píle, kde sa jeho syn i Roszík mali zdržiavať. Obžalovaný tvrdí, že je nevinný. V prípade dokázania viny mu hrozí trest odňatia slobody na štyri až desať rokov.

Róbert Petluš dnes vypovedal, že od otca nežiadal, aby mu z jeho bytu v Banskej Bystrici tieto veci doniesol. A to ani počas ich stretnutia v byte otca, kde sa s Roszíkom zastavili po vražde v Polomke a odkiaľ odišli na spomínanú chatu. Otcovi síce spomenul, že má problém, ale o vražde mu nepovedal. Syn tvrdí, že otec je nevinný a všetko je voči nemu vykonštruované. On údajne dostal návrh, že ak prezradí objednávateľa vraždy Kubašiaka, tak otca oslobodia.

Svedok Roszík pred senátom uviedol, že boli v byte Petlušovcov, odkiaľ aj s Róbertom odišiel na chatu. Ešte predtým ho požiadal, aby otec z bytu v Banskej Bystrici doniesol aj jeho osobné veci a doklady. Rovnako tak aj zbraň, ktorú počas úteku ukryli v lese. Nevie však, či to Róbert otcovi povedal.

Petluš dnes vypovedal, že zbraň, ktorou bol zavraždený Kubašiak, dostal asi pol roka predtým s tým, aby ju predal, čo sa mu ale nepodarilo. Pred senátom však dnes vypovedal aj svedok, ktorý mal viacero krátkych a dlhých strelných zbraní a s ktorými legálne obchodoval. Tú, ktorou zavraždili Kubašiaka, dal mladšiemu Petlušovi asi dva až tri roky predtým, aby ju predal. Nestalo sa tak, dostal od neho iba dvakrát zálohu. Prepísať zbraň však Petluš na seba nechcel.

Keďže po výsluchu svedkov prokurátor navrhol vypočuť ešte ďalších troch, predseda senátu hlavné pojednávanie odročil na 13. mája.

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM