Monika Obrtalová Kultúra

Štátna opera pozýva na Mozarta

Do repertoáru banskobystrickej Štátnej opery sa po zhruba dvadsiatich rokoch vráti komická opera Wolfganga Amadea Mozarta Cosi fan tutte (Také sú všetky), ktorú už toto divadlo uvádzalo v 70. a potom v 90. rokoch. Premiéra jej aktuálneho naštudovania

Ako na dnešnej tlačovej besede uviedla hosťujúca režisérka Jana Andělová Pletichová, umelecká šéfka opery v Opave, hoci ide ľahkovážnu komédiu s témou skúšky vernosti, v ktorej ženy zlyhajú, žartovnú komiku mieša s lyrickou vážnosťou. Podľa nej je toto dielo žánrovo na pomedzí medzi komickou a vážnou operou, čo umožňuje inscenačným tímom rôzny prístup a akcentovať buď idealistickú alebo komickú rovinu.

„My sme sa zamerali na rokokovú prezliekaciu komédiu a tomu sa všetko podriadilo. Spôsob scény, kostýmov, celého výtvarného poňatia čerpá z rokokovej komédie a je obohatený o súčasné prvky, ktoré tomu dávajú komické korenie súčasnosti. Čo sa týka herectva, siahali sme po situačnej komike,“ uviedla Andělová Pletichová. Umelecký šéf Štátnej opery Šimon Svitok pripomenul, že v inscenácii tejto opery dali priestor mladým, začínajúcim spevákom. Obsadení sú do všetkých šiestich titulných postáv, niektorí z nich sú ešte študenti. Priblížiť divákom sa usilujú aj tým, že operu uvádzajú v slovenčine.

Zdroj: SITA

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM