Jakub Forgács Rôzne

Spoločnosť, ktorá značne ovplyvnila vývoj nášho mesta: Zažite návrat do čias jej najväčšej slávy aj postupného zániku

Banská Bystrica priam dýcha históriou. Mnohé z toho, čo sa udialo pred dávnymi časmi, je však pre ľudí stále zahalené rúškom tajomstva. Jednu éru nášho mesta, však budete môcť bližšie spoznať už čoskoro.

Ilustračný obrázok k článku Spoločnosť, ktorá značne ovplyvnila vývoj nášho mesta: Zažite návrat do čias jej najväčšej slávy aj postupného zániku
Zdroj: Dnes24.sk

Chcete poznať začiatky podnikania Thurzovcov a Fuggerovcov v našom meste? Zaujímajú vás časy najväčšej slávy a postupný zánik ich známej spoločnosti? Kto boli Thurzovci a Fuggerovci a ako ovplyvnili vývoj nášho mesta, sa dozviete na piatej Bystrickej hodinke, už vo štvrtok 17.marca.

Každý tretí štvrtok v mesiaci je v Banskej Bystrici vyhradený pre zaujímavé podujatie s názvom Bystrická hodinka. V marci budú mať Bystričania už po piatykrát možnosť zúčastniť sa Hodinky, ktorú pre nich organizuje Banskobystrický okrášľovací spolok a MAOi inštitút pre digitálnych nomádov, tentokrát na mimoriadne zaujímavú tému s názvom Thurzovsko-Fuggerovská spoločnosť.

Každá Bystrická hodinka je venovaná inej téme a prednáša iný, renomovaný odborník, historik, publicista, archeológ alebo milovník histórie, ktorý sa chce so svojimi vedomosťami podeliť s Banskobystri­čanmi. Piatu Bystrickú hodinku bude viesť známy Bystrický historik a publicista, pán Jozef Ďuriančik.

„Pán Ďuriančik je všetkým Banskobystričanom známy ako zanietený historik a autor mnohých zaujímavých publikácií. Máme obrovskú radosť, že prijal naše pozvanie viesť piatu Bystrickú hodinku. Je to pre nás a naše podujatie skutočná česť, za čo mu vopred ďakujeme aj touto formou. Naše veľké ďakujem patrí aj ostatným doterajším prednášajúcim, Tatiane Salajovej, Martinovi Kvietkovi a Vladimírovi Sklenkovi, ktorí sa podelili o svoje úžasné vedomosti, a to bez nároku na honorár,“ uviedli organizátori akcie.

Podujatie Bystrická hodinka sa teší veľkej obľube medzi Bystričanmi a pravidelne sa ho zúčastňuje vyše šestdesiat ľudí. Organizátori by radi pozvali váhajúcich, ktorí majú radi históriu alebo informácie o Banskej Bystrici, aby podujatie rozhodne navštívili, keďže je v uvoľnenej atmosfére, príjemnom prostredí, vždy na zaujímavú tému a s milými ľuďmi.

Organizátori pozývajú všetkých milovníkov histórie, ako aj tých, ktorí chcú stráviť príjemné chvíle so svojimi priateľmi a dozvedieť sa pritom veľa zaujímavostí, na piatu Bystrickú hodinku, ktorá sa bude konať 17. marca 2016 o 18:00 v bystrickom Šport bare na Dolnej ulici č.11. Ako vždy, aj teraz bude vstup voľný.

Čítajte tiež:

Žena, ktorej rukami prešlo množstvo gymnazistov pod Urpínom: Rozhovor s bystrickou učiteľkou Katarínou Magyarovou

V bystrickej základke sa udeje zaujímavá zmena: Dočkáme sa novinky, aká v mestských školách doteraz nebola!

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM