Jakub Forgács Kultúra

Spájajú literatúru s hudbou a výtvarnom: Títo ľudia robia kultúru pod Urpínom zadarmo

Banská Bystrica a umenie, to je neodmysliteľné spojenie. O kultúru, ktorá spája umenie slova s hudbou a výtvarnom, sa v našom meste starajú aj ľudia z Generácie Nula.

Ilustračný obrázok k článku Spájajú literatúru s hudbou a výtvarnom: Títo ľudia robia kultúru pod Urpínom zadarmo
Zdroj: Dnes24.sk

Kto by nepoznal známy obraz velikána výtvarného umenia Dominika Skuteckého a jeho vyobrazenie banskobystrického trhu na námestí. Banská Bystrica priťahovala a priťahuje umelcov, ktorí sa v meste cítia príjemne a tvoria nádherné diela.

Tvoriť srdcom pre obyčajného človeka

V roku 2011 pod organizačnou taktovkou básnika Miroslava Kapustu odštartoval cyklus literárnych podujatí Ars poetica neosoliensis, ktorá spájala práve slovo s hudbou či výtvarnom. Na jednom z nich dvaja banskobystrickí básnici, Peter Papšo a Marcel Páleš, vyhlásili vznik literárneho zoskupenia Generácia Nula. V minulom roku títo dvaja autori cyklus podujatí Ars poetica neosoliensis zabezpečili vo svojej réžii, aby podujatie pokračovalo.

„Písať pre obyčajného človeka. Tvoriť srdcom a ísť za ľuďmi,“ načrtáva ciele Generácie Nula Peter Papšo. „Spájať sa a tvoriť niečo hodnotné. Poukazovať na význam slova a umenia ako takého,“ dodáva Marcel Páleš.

Postupne sa Generácia Nula rozrástla o Miroslava Kapustu, píšuceho kapucínskeho mnícha Pavla Korbu a mladú poetku a šansoniérku Janku Olejovú. V súčasnosti pôsobia v zostave Papšo, Páleš, Korba a Olejová. V roku 2011 uviedla Generácia Nula básnickú zbierku Nula, v ktorej je viacero rôznych autorov a pokrstená bola na Radvanskom jarmoku primátorom Banskej Bystrice.

Literatúra, hudba, výtvarno a obľúbený nápoj

Od roku 2012 začali Nuláci usporadúvať pravidelné podujatia Večer Nula, aby tak kompenzovali neletné mesiace, kedysi Ars poetica zväčša neprebiehala. Večery Nula sa od úvodu stretajú s priazňou publika. Generácia Nula vsadila najmä na podniky, aby si tak návštevníci mohli pri počúvaní slova a hudby dať obľúbený nápoj a uvoľniť sa. Podujatia sú bez vstupného.

Najbližšie podujatie ponúka opäť zaujímavý program. Nuláci si vždy pozývajú nejakého hudobného interpreta a špeciálneho hosťa z poľa literatúry. V stredu o 18:30 prvý raz organizujú pravidelný Večer Nula v Klube Slobodného vysielača. Okrem členov Generácie Nula vystúpi ako špeciálny hosť Egon Tomajko, aforista Ľudovít Majer a poetka Denisa Voskárová. Hudobné predely vytvorí banskobystrická kapela Peacock Ball a výtvarno svojou výstavou zastúpi maliar Pavel Huszár. Opäť bez vstupného.

Generácia nula v Banskej Bystrici
1
Galéria
Galéria: Generácia nula v Banskej Bystrici
8
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM