Správy Samospráva

Sociálnym podnikom v kraji sa napriek koronakríze darilo: Čo sa zrealizovalo v Bystrici?

Pre samosprávy i ďalších záujemcov o sociálne podnikanie pripravil kraj prehľadného sprievodcu, ktorý ich na príkladoch dobrej praxe prevedie celým procesom založenia a fungovania sociálneho podniku.

Ilustračný obrázok k článku Sociálnym podnikom v kraji sa napriek koronakríze darilo: Čo sa zrealizovalo v Bystrici?
Foto: Barbara Dallosová / Zdroj: Dnes24.sk

Krajský stavebný sociálny podnik má za sebou aj napriek koronakríze úspešný rok. Podarilo sa mu zrealizovať zákazky v celkovej hodnote viac ako 1,2 milióna eur. Konštatoval to v hodnotení uplynulého roka Úrad Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK).

Čo sa podarilo?

Medzi jeho zákazky patrila napríklad rekonštrukcia podkrovia a strechy v stredisku Prameň Domova sociálnych služieb a domova dôchodcov Senium v Banskej Bystrici v hodnote skoro 438-tisíc eur či rekonštrukcia sociálnych zariadení v Strednej priemyselnej škole J. Murgaša v meste pod Urpínom za takmer 115-tisíc eur.

Okrem iného aj zateplenie stropu Knižnice Mateja Hrebendu v Rimavskej Sobote, čo si vyžiadalo cez 64-tisíc eur, no po rokoch sa dočkal revitalizácie aj historický sad pri obci Rovňany, v okrese Poltár, ktorý obhospodaruje krajský agro-drevinový sociálny podnik.

Prehľadný sprievodca

Pre samosprávy i ďalších záujemcov o sociálne podnikanie pripravil prehľadného sprievodcu, ktorý ich na príkladoch dobrej praxe prevedie celým procesom založenia a fungovania sociálneho podniku. Sprievodca je dostupný na internetovej stránke www.bbsk.sk/vyzva.

Kraj v závere minulého roka vyzval farmárov, poľnohospodárov a regionálnych producentov, aby sa zaregistrovali ako sociálny podnik a stali sa jeho dodávateľom. BBSK im tak nielen systémovo pomôže, ale na stoly žiakov a prijímateľov sociálnych služieb sa vďaka tomu dostanú čerstvé regionálne potraviny, pri ktorých produkcii nájdu prácu znevýhodnení ľudia, ktorí by si inak svoje uplatnenie hľadali len veľmi ťažko.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: Ilustračné

Prečítajte si tiež

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM