Jakub Forgács Rôzne

Sneh doniesol do Bystrice radovánky, ale aj starosti: Tieto chodníky dali ľuďom zabrať! FOTO

Pre niekoho zimné radovánky, pre iných starosti navyše. Na snehovú kalamitu, ktorá zasiahla aj Banskú Bystricu, si už podľa čistých ciest ani nespomeniete. Po niektorých chodníkoch v meste sa však aj pár dni po nej dalo kráčať iba s veľkými ťažkosťami. Presvedčili sme sa o tom na vlastnej koži.

Ilustračný obrázok k článku Sneh doniesol do Bystrice radovánky, ale aj starosti: Tieto chodníky dali ľuďom zabrať! FOTO
Foto: Jakub Forgács / Zdroj: Dnes24.sk

Piatková snehová nádielka zahalila mesto do bielej periny. V nedeľu sme sa vybrali po vlastných z Fončordy do centra mesta. Takéto čosi však nebolo veľmi príjemné. Hoci pred niektorými domami nebolo po snehu ani chýru, iné úseky boli problematické aj pre bežného chodca, nie ešte pre mamičku s kočíkom či vozíčkara. Na viacerých miestach boli hromady snehu, v ktorom bol vydupaný iba úzky chodníček, či zľadovatelé plochy bez akéhokoľvek posypu.

Snehová nádielka na chodníkoch ľudí veru netešila. „Je to otrasné, chvíľu sa cítim ako na tankodróme a po pár metroch je to zase klzisko,“ hnevala sa Katka (19), ktorá sa práve vracala z nákupu. „Hlavne tí starší musia mať poriadne problémy,“ doplnila mladá študentka.

Podobne reagovala aj pani Zuzana (56). „Niekde je to lepšie, ale inde sa človek priam borí v snehu. Hoci cesty už pomaly schnú, chodníky neposypali ani štrkom a ani soľou. Cesta sa mi takto poriadne predĺži,“ povedala rozhorčene a radšej sa vybrala riskantnejšie – po kraji cesty.

Podľa zákona sa majitelia domov, pred ktorým stojí mestský chodník, musia postarať aj o jeho odhrabanie. Údržbu mestských chodníkov v Banskej Bystrici má na starosti firma Ganz, na ktorú sme sa s daným problémom obrátili tiež. „Chodníky sme posýpali a odhŕňali dnes v noci. V teréne je momentálne 7 strojov a 15 ľudí, ktorí odhŕňajú ručne,“ uviedol pre Bystrica 24 dispečer Ganz.

Pozrite si zábery zasnežených a zľadovatelých chodníkov v našej fotogalérii!

Test na vlastných nohách: Cesta z Fončordy do centra mesta dala chodcom zabrať
15
Galéria
Foto: Jakub Forgács / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM