Jakub Forgács Správy

Skvelá práca bystrických zdravotníkov: Zvládli už 500. chirurgickú operáciu robotom, FOTO

Vďaka niekoľkoročným skúsenostiam majú už bystrickí chirurgovia ďalšie smelé plány. Čo rozbiehajú ako prví na Slovensku?

Ilustračný obrázok k článku Skvelá práca bystrických zdravotníkov: Zvládli už 500. chirurgickú operáciu robotom, FOTO
6
Galéria

V piatok vo Fakultnej nemocnici s poliklinikou F. D. Roosevelta v Banskej Bystrici dosiahli významný míľnik v roboticky asistovanej chirurgii – 500 chirurgických operácii robotom od roku 2011. Nemocnica o tom informovala na sociálnej sieti.

Doktor aj školiteľ

Päťstého pacienta s rakovinou konečníka operoval MUDr. Ladislav Šinkovič, PhD., MBA., ktorý operuje robotom už takmer 10 rokov. Svoje skúsenosti chodí pán doktor odovzdávať ako proktor (školiteľ) aj kolegom do zahraničia.

"Robotika je moja srdcovka,“ poznamenal s úsmevom pred operáciou.

Smelé plány

„Robota vo všeobecnej chirurgii využívame prevažne pri operáciách rakoviny hrubého čreva alebo rakoviny konečníka. Vďaka niekoľkoročným skúsenostiam majú už naši chirurgovia ďalšie smelé plány. Pomaličky rozbiehame, ako prví na Slovensku, roboticky asistované operácie pri rakovine žalúdka, kde sme už úspešne vykonali niekoľko takýchto operácii,“ píše nemocnica s tým, že takisto začína využívať robota v bariatrii pri Sleeve resekcii žalúdka – zmenšení žalúdka u obéznych pacientov.

Roboticky asistované operácie v chirurgii v bystrickej nemocnici vykonávajú:

  • doc. MUDr. Ľubomír Marko, PhD., prednosta II. Chirurgickej kliniky SZU – nedávno robotom vykonal prvú bariatrickú operáciu
  • MUDr. Ladislav Šinkovič, PhD., MBA., – v piatok operoval 500. pacienta
  • MUDr. Erik Flaška, primár pre všeobecnú chirurgie PhD
  • MUDr. Ondrej Šoltýs – mal tú česť operovať črevo s doktorom Gaby, ktorý je jedným z najlepších robotických chirurgov na endometriózu na svete.

Robotickým systémom vykonávané operácie sú pre pacientov veľmi šetrné, prinášajú im, ale aj operatérom mnoho výhod. „V nemocnici ho používame okrem chirurgie aj pri urologických, gynekologických a krčných diagnózach,“ dodala nemocnica.

Ďalšie aktuálne správy

V OBRAZOCH: Roboticky asistovaná chirurgia v bystrickej nemocnici
6
Galéria
Video: Jakub Forgács / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM