Jakub Forgács Rôzne

Skalný hríb, prírodné rezervácie, či umenie na hrade? Za nevšednými krásami netreba z Bystrice cestovať ďaleko

Letná turistika v okolí Banskej Bystrice ponúka množstvo prírodných a kultúrnych zaujímavostí. Stačí, keď zavítate do bývalého kráľovského mesta a máte si z čoho vyberať.

Ilustračný obrázok k článku Skalný hríb, prírodné rezervácie, či umenie na hrade? Za nevšednými krásami netreba z Bystrice cestovať ďaleko
Zdroj: TASR

Podľa miestnych obyvateľov rozhodne medzi ne patrí zákonom chránený skalný útvar Ľupčiansky skalný hríb, ktorý sa vypína nad ľavým brehom potoka Ľupčica na svahu Stráne. Oko návštevníka poteší aj prírodná rezervácia Šupín, z vrcholu ktorej je unikátny pohľad do údolia rieky Hron lemovaného hrebeňom Nízkych Tatier a Slovenského rudohoria. Dušu turistu pohladí aj národná prírodná rezervácia Príboj, ktorá patrí k najstarším na Slovensku.

Kto dáva prednosť umeniu, stačí ak vyjde na hrad Ľupča. Uvidí stálu expozíciu výberu z tvorby slovenského sochára, národného umelca Jána Kulicha. „Návštevníci sa môžu s prvou časťou vystavovaných diel zoznámiť už na hradnom nádvorí. Vysoko reprezentatívny priestor nádvoria bol obohatený o autorské odliatky Svätopluka ako symbol hrdosti Slovákov, ďalej Mateja Bela, polyhistora, čiže symbol všestrannej vzdelanosti a bronzovej sochy Havrana, symbol Mateja Hunyadiho (Corvínus). Všetky sú späté s hradom a zároveň podávajú svedectvo o Kulichovom trvalom vzťahu ku kultúrnemu dedičstvu národa,“ uviedol Radim Kochan, vedúci personálneho odboru spoločnosti Železiarne Podbrezová, ktoré sú majiteľmi hradu.

„Druhá časť stálej expozície majstra Kulicha tvorí výber diel inštalovaných v priestore zreštaurovanej Rubigalovej veže. V tomto priestore sú prezentované diela s ľudovým motívom v podaní bronzových plastík Jánošík, Bača Nosáľ či Vynášanie Moreny. Steny expozície sú lemované kolekciou desiatich medailí s názvom Svätci na Slovensku. Pozornosti návštevníkov by nemala ujsť ani séria bronzových reliéfov s pomenovaním Osudy,“ dodal Kochan.

Na hrade každoročne organizujú aj dočasné výstavy. Koncom júna tohto roka otvorili expozíciu výtvarnej tvorby Jána Kulicha pri príležitosti 1150. výročia príchodu sv. Cyrila a Metoda na územie Veľkej Moravy.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM