Monika Obrtalová Rôzne

Šikovný papagáj Lojzík

Žako - papagáj šedý menom Lojzík ovláda vyše 200 slov a vie ich pospájať do viet. Po mene pozná takisto ďalšie zvieratá, ktoré s ním žijú v jednej domácnosti ich chovateľky Ľubice Lintnerovej v Banskej Bystrici. Lojzík ovláda aj mená kamarátov svojej

„Vyše 200 slov je, si myslím, celkom slušná slovná zásoba na päťročného papagája,“ uviedla Lintnerová. Vie ich spájať do viet a dokonca si vymýšľa svoje kombinácie, ktoré sú podľa Lintnerovej celkom logické. „Niekedy sú to také kombinácie, že sa musím smiať. Lebo na syna vykrikuje môj brat Rudko, keďže ja vravím, že sú to všetko moje deti.“ Lojzík sa hovoriť naučil veľmi rýchlo, už v priebehu týždňa vedel niektoré slovíčka. Učí sa tým, „ako sa mu ja prihováram, ako sa rozprávam či do telefónu, či keď sem niekto príde“. Lintnerová dodala, že niečo ho učí zámerne, niečo pochytí len tak, ako to odsleduje. Mnoho vecí ho ani učiť netreba, veľa zistí sám z pozorovania, keďže je umiestnený tak, „aby bol v dianí našej zvieracej rodiny“.

Papagáj doma takisto „vychováva“, napríklad psa. „Keď vojde dnu, tak hneď kričí Alfa von, šup, šup. Takže hneď mi nažaluje, keď aj nevidím, že vbehla dnu.“ Lintnerová ďalej priblížila súžitie s Lojzíkom aj slovami: „Keď dojem, tak vie, že väčšinou po jedle si dávam kávu. Tak to už vykrikuje – Dáš si kávičku? A keď umývam riad, tak vtedy si zvykneme pospevovať.“ Podľa slov Lintnerovej je žako – papagáj šedý najinteligentnejšie zviera na planéte, dokonca aj pred opicami, delfínmi či slonmi. V dospelosti máva IQ sedemročného dieťaťa, je teda podľa Lintnerovej skôr partner, „nie je to nič hlúpučké“.

Má ho päť rokov, od jeho štyroch mesiacov rovno od chovateľa. Nemal teda stresy v chov produktoch, čo je podľa Lintnerovej dosť podstatné aj pre kontakt s majiteľom. Žako sa dožíva až 80 rokov. Tieto papagáje sú väčšinou lozivé – lozia po stromoch. Žijú v Afrike vysoko v korunách stromov a viac – menej len prelietajú alebo prelezú z konára na konár. „Ani nevie veľmi manévrovať, takže by sa mohlo stať, že pri brzdení o stenu by si mohol ublížiť,“ dodala majiteľka a podotkla, že má teda podstrihnuté krídelká a chodí. Papagáje majú aj jednu nie veľmi príjemnú vlastnosť pre chovateľov. Nevedia sa totiž vrátiť domov, keďže nemajú orientačné schopnosti.

Chovateľka z Banskej Bystrice už pred Lojzíkom jedného žaka mala, ten však umrel. „No a ja som si nevedela predstaviť, že ráno vstanem a nikto mi nepovie dobré ráno holúbok môj, slniečko moje, bolo tu strašné ticho.“ Zabezpečila si teda druhého papagája z toho istého chovu. „Keby som nemohla mať žiadne iné zviera z finančných alebo priestorových dôvodov, tak žaka určite mám,“ konštatovala Lintnerová. Doma má aj suchozemskú korytnačku, potkana, štyri mačky a dvoch psov.

Zdroj: TASR Foto: psotnik.info

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM