Monika Obrtalová Rôzne

S jesennou deratizáciou sa začína 20. septembra

Od roku 1994 dvakrát ročne – na jar a na jeseň - zabezpečuje Mesto Banská Bystrica, oddelenie životného prostredia a údržby verejných priestranstiev, celoplošnú deratizáciu verejných priestranstiev a budov vo vlastníctve mesta (CMD). Jesenná časť zač

Počas tohto obdobia budú použité dlhodobo účinné nástrahy proti škodcom, ktoré sú vo voľnom priestranstve označené PET fľašou s názvom deratizačnej firmy. Brisudová pokračovala, že v prípade výskytu nežiaducich hlodavcov, najmä potkanov a myší, v okolí budov, kanalizácií, smetných kontajnerov a podobne je potrebné kontaktovať Mestský úrad (MsÚ) v Banskej Bystrici, oddelenie životného prostredia a údržby verejných priestranstiev.

Ako Brisudová ďalej uviedla, prieskum v lokalitách s predpokladaným alebo nahláseným výskytom „neželaných nájomníkov“ uskutočňuje mestská Koordinačná komisia pre riešenie otázok regulácie živočíšnych škodcov. Samotný výkon deratizácie v teréne realizuje mesto dodávateľsky. V minulom roku mestská samospráva vynaložila na CMD cca 10.700 eur. Z tohtoročného rozpočtu 11.000 eur bolo na jarnú deratizáciu a dezinsekciu vyčerpaných približne 57 percent. „Významnou položkou na čerpaní rozpočtu bolo krytie nákladov na odchyt holubov v lokalitách Sásová, Severná a Fončorda. Odchytenie 409 jedincov stálo mestskú pokladnicu 2500 eur,“ vysvetlila Brisudová. Z celkovej sumy sú ďalej hradené aj operatívne zásahy voči rojom ôs, včiel, sršňov, ale aj mravcom, švábom a inému hmyzu.

„Deratizácia sa realizuje na území celého mesta. V uplynulej jarnej časti sme najväčší výskyt škodcov zaznamenali najmä na miestach rozkopávok v Sásovej a Radvani. Tento rok evidujeme aj zvýšený počet hlásení o výskyte hmyzu – najmä ôs a sršňov. Ich obľúbenou lokalitou boli areály materských škôl v Sásovej, Radvani a Fončorde,“ povedal Ján Chmelík z oddelenia životného prostredia a údržby verejných priestranstiev banskobystric­kého MsÚ.

Brisudová pripomenula, že počas celého roka je potrebné myslieť aj na preventívne opatrenia. Na upratovanie bytových a nebytových priestorov, ale aj verejných priestranstiev v ich okolí. Zasieťovanie okien a vetracích priestorov v suterénoch obytných budov, zatváranie vchodových dverí, obmedzenie zdrojov potravy pre hlodavce na maximálnu možnú mieru a kontrolu technického stavu budov a kanalizácie. Občania by mali v prípade výskytu hlodavcov kontaktovať MsÚ, respektíve správcu bytového domu. Firmy, spoločenstvá vlastníkov bytov a organizácie na území mesta sú povinné vykonávať deratizáciu na vlastné náklady.

Zabezpečiť ochrannú deratizáciu ukladá fyzickým a právnickým osobám, ktoré vlastnia, užívajú alebo spravujú nehnuteľnosti, všeobecne záväzné nariadenie (VZN) č. 8/2009 o vykonávaní dezinfekcie a regulácii živočíšnych škodcov na území mesta Banská Bystrica. Brisudová pokračovala, že za porušenie ustanovení tohto VZN hrozia sankcie. Fyzickým osobám podľa zákona č. 372/1990 Zb. o priestupkoch v rámci blokového, respektíve priestupkového konania. Právnickým osobám môže primátor mesta v zmysle § 13 zákona č. 369/1990 Zb. o obecnom zriadení uložiť pokutu až do výšky 6638 eur. „Žiadnu zo spomínaných sankcií však mesto Banská Bystrica doposiaľ neuložilo,“ dodala Brisudová.

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM