Monika Obrtalová Rôzne

S autami je problém: Takto sa má riešiť parkovanie...

Banskobystrická samospráva rokuje s investormi o otázke budovania parkovacích domov, pričom aktuálne sú najmä dve lokality na najväčšom sídlisku Sásová. A Rooseveltova nemocnica má tiež podľa slov jej hovorkyne Ruženy Maťašeje pripravený projekt, ako

„Ale na rozsiahlejšie investície do budovania infraštruktúry nemáme v súčasnej situácii finančné prostriedky,“l konštatovala. Možnosti nemocnice, ako situáciu s parkovaním zásadne riešiť, sú podľa nej obmedzené. Areál špitálu bol totiž projektovaný a budovaný pred vyše 30 rokmi, kedy sa s takým výrazným nárastom parkovacích plôch nepočítalo.

[blockquote]„Na budovanie parkoviska v okolí areálu nemáme dosah, pretože nie sme vlastníkmi okolitých pozemkov,“ dodala Maťašeje. „Návrh nového územného plánu mesta definuje dotknuté územia ako verejnoprospešnú plochu, ktorá by mohla byť využitá na budovanie parkovacích miest, či parkovacieho domu,“ dodala Pastuchová. Pozemky v okolí Rooseveltovej nemocnice mestu nepatria, okrem neplateného parkoviska nad areálom nemocnice.[/bloc­kquote] Okrem okrajov cesty návštevníci nemocnice parkujú na hlavnom parkovisku nad areálom nemocnice. „Ale kapacitu parkovania na pozemkoch, ktorých nie sme vlastníkom ani správcom, neevidujeme,“ dodala Maťašeje. V areáli nemocnice je 374 parkovacích miest. Parkujú tu vozidlá privážajúce osoby ZP, ZŤP a imobilných pacientov, sanitné vozidlá, zásobovanie, v prípade potreby policajné a hasičské vozidlá, a tiež držitelia parkovacích kariet.

[blockquote]Správ­com zóny plateného parkovania v Banskej Bystrici je súkromná spoločnosť, v tomto prípade ide o centrálnu mestskú zónu. Ostatnú statickú dopravu v meste má pod palcom banskobystrický magistrát. Podľa Pastuchovej problematika parkovania v meste, tak ako vo väčšine veľkých miest na Slovensku, je problémom, ktorý sa snažia riešiť. Primátor Peter Gogola dodal, že sa snažia ľudí motivovať, aby pred použitím automobilu na prepravu po meste uprednostnili radšej cestovanie prostriedkami hromadnej dopravy. [/blockquote] „Máme jeden z najmodernejších vozových parkov, nízkopodlažné ekologické trolejbusy a efektívny systém MHD. Znížiť množstvo áut v centre mesta, to je cieľ, ktorý sa snažíme dosiahnuť napríklad aj spoluprácou s občianskou cykloiniciatívou,“ dodal Gogola a podotkol, že podporujú myšlienku rozvoja nemotorovej dopravy v Banskej Bystrici.

bystrica24.sk/tasr

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM