Monika Obrtalová Rôzne

Respiračných ochorení a chrípky je opäť menej

RÚVZ v Banskej Bystrici v rámci nášho kraja eviduje v týchto dňoch o 5,5 percent menej chorých na akútne respiračné ochorenia, čo je necelých 4900 prípadov. Chorobnosť na tieto bežné jesenné ochorenia horných ciest dýchacích tak predstavuje 1655 príp

Ešte priaznivejší je vývoj ochorení na chrípku, ktorej výskyt je v porovnaní s uplynulým týždňom nižší o pätinu. Chorobnosť na 100 tisíc obyvateľov je 163 prípadov. Priaznivo vyznieva aj medziročné porovnanie – ARO je menej o polovicu a ochorení na chrípku menej až takmer o 85 percent. Navyše epidemiológovia na rozdiel od rovnakého obdobia vlaňajška, nezaznamenali ani jeden prípad chorého na nový typ chrípky AH1N1.

Najvyšší počet chorých na ARO hlási tentoraz okres Banská Bystrica, kde chorobnosť predstavuje 2260 prípadov na 100 tisíc obyvateľov. Nasledujú okresy Veľký Krtíš, Brezno a Rimavská Sobota. Chorobnosť na chrípku je najvyššia v Rimavskosobotskom okrese, ale aj v okresoch Veľký Krtíš a Banská Štiavnica. Najvyššiu chorobnosť na ARO a chrípku eviduje RÚVZ v radoch ekonomicky činných občanov – vo vekovej kategórii 20 až 59-ročných. O niečo nižšia chorobnosť je v kategórii stredoškolákov a žiakov základných škôl.

Výrazne však klesol počet komplikácií z uvedených ochorení, a to až o tri percentá. Znamená to, že v priemere za všetky vekové skupiny sa vyskytli len tri prípady – dva zápaly pľúc a jeden prípad zápalu stredného ucha. RÚVZ Banská Bystrica urobil analýzu vývoja respiračných aj chrípkových ochorení na základe hlásenia 57 percent všetkých lekárov pre deti a dorast a 39 percent lekárov pre dospelých z Banskobystric­kého kraja.

Zdroj: RÚVZ Banská Bystrica

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM