Monika Obrtalová Rôzne

Primátor dnes hovoril s odborníkmi z Nórska

Organizovanie občanov v komunitách s cieľom ich zapojenia do verejného života, komunitné plánovanie sociálnych služieb a fungovanie komunitných centier v mestách – to sú témy, o ktorých dnes s primátorom hovorili odborníci z nórskeho hlavného mesta O

„Napriek tomu, že v našom meste pôsobia desiatky mimovládnych organizácií a neziskových subjektov, s fungovaním komunitných centier máme zatiaľ len málo skúseností. Práve preto sú dobré príklady z praxe pre nás veľmi dôležité. Ceníme si každú radu našich zahraničných partnerov, ktorú budeme môcť aplikovať v praxi,“ konštatoval po stretnutí Gogola. Susan M. Guerra, riaditeľka oddelenia pre udržateľný rozvoj komunít, Andreas Faetten, riaditeľ Komunitného centra a Morton Nordlie zo samosprávy mesta Oslo, mestskej časti Sagene, informovali o svojich skúsenostiach s budovaním komunít. Podľa nich je dôležité, aby samospráva vytvárala platformu, na ktorej sa komunitná práca môže rozvíjať.

CKO BB od augusta 2009 realizuje v spolupráci s partnerskými organizáciami z ďalších krajín (Poľsko, Maďarsko, Nemecko, Holandsko, Nórsko) projekt „Community Learning – About Building Capacity, Dialogue and Empowerment within civil society in urban areas“ finančne podporený z programu LLL Grundtvig – Učiace sa partnerstvá. Cieľom projektu je výmena skúseností partnerských organizácií s rôznymi formami práce v komunite (mestské štvrte), budovanie komunitných centier, podpora občianskych iniciatív, zapájanie verejnosti do spolupráce so samosprávou a pod. V rámci projektu sa od jesene 2010 uskutočnili tri študijné cesty partnerov projektu. Prvá sa konala v októbri 2010 v Amsterdame, kde hosťujúca organizácia NEAG – Alternatives to Violence prezentovala rôzne formy riešenia konfliktov v komunitách. Ide o riešenie konfliktov medzi obyvateľmi komunít, najmä etnicky zmiešaných.

Ďalšie stretnutie sa konalo vo februári 2011 v Nórsku. Hostiteľská organizácia – Department for Culture and Community Affairs, District Sagene, Oslo, prezentovala činnosť komunitných centier zriaďovaných a podporovaných samosprávou. Tohto stretnutia sa zúčastnili aj zamestnankyne banskobystrickej samosprávy. Tretie stretnutie sa konalo v apríli v Maďarsku. Civil College Budapest prezentovali svoje aktivity v oblasti socio-ekonomického rozvoja najmä vidieckych aktivít. Záverečné stretnutie projektu sa uskutoční od štvrtka (16. júna) do soboty (18. júna) v Banskej Bystrici a vo Zvolene.

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM