Monika Obrtalová Rôzne

Prieskum spokojnosti so štúdiom uverejnila aj UMB

Až 86 percent vysokých škôl nezverejňuje na svojich webových stránkach prieskumy spokojnosti študentov so štúdiom. Vyplynulo to z prieskumu, ktorý v priebehu mája 2011 realizovala Akademická rankingová a ratingová agentúra (ARRA) v rámci projektu Otv

Prieskum spokojnosti študentov so štúdiom na danej vysokej škole pritom musia vysoké školy vykonávať zo zákona. Zverejnenie výsledkov legislatíva už nenariaďuje. Na svojej webstránke tieto výsledky umiestnilo šesť fakúlt Univerzity Mateja Bela v Banskej Bystrici a Materiálovo-technologická fakulta Slovenskej technickej univerzity v Bratislave. „Zamerali sme sa na informácie, ktoré by v dnešnej dobe nemali chýbať na webstránkach vysokých škôl, ak chcú uchádzačov o štúdium zaujať svojou kvalitou. Ako inšpirácia pri výbere kritérií nám slúžili webstránky špičkových západných univerzít, ale aj vybraných škôl v susednej Českej republike,“ uviedla výkonná riaditeľka ARRA Ivana Kullová.

Problém majú vysoké školy aj so zverejňovaním výsledkov prieskumu o uplatnení absolventov. Neurobilo tak 95 percent fakúlt. Takmer všetky školy však zverejnili podľa ARRA uspokojivé informácie o možnostiach zahraničnej stáže či o prijímacom konaní. Z prieskumu taktiež vyplynulo, že verejné vysoké školy sú viac otvorené záujemcom o štúdium na ich vysokej škole než súkromné školy. ARRA hodnotila webové stránky 105 fakúlt na základe 13 kritérií. Po vykonaní prieskumu nevytvárala rebríček kvality webových stránok jednotlivých vysokých škôl. „Základným dôvodom je, že webstránka je premenlivý, živý organizmus, ktorý sa mení zo dňa na deň. Akékoľvek hodnotenie by týmto obmedzením bolo skreslené,“ pokračovala Kullová.

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM