Michal Majer Rôzne

Priečelie Radnice je zatiaľ zahalené tajomstvom

Včera v poobedňajších hodinách osadili na priečelí prvého mestského domu objekty, ktoré môžu ukrývať svetelné pilóny, alebo aj sochy symbolizujúce štyri cnosti. Zatiaľ totiž nie je ich identita známa, pretože sú bezpečne ukryté pod tmavým igelitom. T

„Umiestnenie sôch v objekte Radnice bolo plánované už v projekte z roku 1995. Aj po 15 rokoch sme tento nápad využili,“ povedal ešte pred pár týždňami Ľubomír Bobák, riaditeľ mestskej spoločnosti MBB, ktorá prestavbu starej radnice zabezpečila. Mestský podnik vtedy uvažoval nad dvoma alternatívami: sochy alebo svetelné pilóny. Sochy mali znázorňovať štyri cnosti – múdrosť, spravodlivosť, statočnosť a miernosť. Keď spoločnosť oslovila umelcov s požiadavkou na návrh výzoru sôch, každý z nich sa témy chopil inak. „Niektorí tieto ctnosti prezentovali v ľudskej podobe, ale aj vo zvieracej alebo symbolickej. Teda namiesto sochy, ktorá by v ľudskej podobe symbolizovala spravodlivosť, sa uvažovalo aj nad symbolom váh, ktoré by povedali to isté, ale v inej forme,“ vysvetlil Bobák.

Napokon mestský podnik rozhodol v prospech figurálnych motívov, no v hre sú stále aj svetelné pilóny. „Ešte nevieme či budú sochy na priečelí radnice alebo v jej interiéri a sochy tak na podstavcoch nahradia svetelné pilóny. O ich definitívnom umiestnení sa rozhodne až po jej kolaudácii,“ povedal ešte pred mesiacom Bobák. V tomto smere je však už definitívne rozhodnuté, hoci verdikt ešte nie je verejnosti známy. Podstavce dnes totiž nezívajú prázdnotou. Čo sa na však nich ukrýva, budú Bystričania vedieť až budúci týždeň, kedy Radnicu slávnostne otvoria.

moo

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM