Monika Obrtalová Rôzne

Príďte ponocovať do múzea! Už o dva dni!

Svojím kultúrnym programom sa aj Stredoslovenské múzeum v Banskej Bystrici opätovne zapája do podujatia Noc múzeí a galérií 2012. Jeho expozície môžu Banskobystričania i ľudia z blízkeho okolia počas sobotnej noci navštíviť v organizovaných vstupoch

Noc múzeí a galérií sa tentoraz uskutoční na tému …ako čo funguje a ako sa čo robí… Podľa slov Kováčovej expozícia Thurzovho domu bude v sobotu tým správnym miestom pre tých, ktorí chcú zažiť jej nevšednú prehliadku s originálnym kultúrnym programom a zaujímajú ich odpovede na rôzne otázky. Ako napríklad, či sú palčiaky iba rukavice, ktorá bylinka zaručí lásku milovaného, či ako vznikala Reč pastierska.

V Matejovom dome sa zas dozvedia, čo má spoločné starosta so šamanom, či majú pazúriky naozaj iba zvieratá a odkiaľ je najstaršia modrotlač na Slovensku. V prírodovednej expozícii múzea -Tihányiovskom kaštieli v Radvani – návštevníkom priblížia, ktorý hmyz je na jedenie, a ktorý prenáša iba choroby a podobne.

„Tohtoročná Noc múzeí a galérií je výnimočná aj výzvou, s ktorou sa pracovníci múzeí a galérií obracajú na širokú verejnosť s cieľom upozorniť na neudržateľný stav financovania kultúry na Slovensku. Napriek finančným problémom, ktorým jednotlivé kultúrne inštitúcie musia dennodenne čeliť, sa pracovníci kultúry snažia minimalizovať dopady finančných problémov na návštevníkov,“ informuje referentka pre vzťahy múzea s médiami Gabriela Kováčová. Dodala, že dôkazom nadšenia a pracovného nasadenia kultúrnych pracovníkov je aj pripravované podujatie celoeurópskeho rozmeru, ktoré sa stalo už neodmysliteľnou súčasťou májových kultúrnych podujatí vo väčšine miest Slovenska.

Noc múzeí a galérií patrí k celoeurópskym podujatiam realizovaným pod patronátom Rady Európy. Hlavným cieľom organizátorov podujatia je prezentácia kultúrneho dedičstva, významu jeho ochrany pri kultúrnej výmene a šírenie informácií o kultúrnej rozmanitosti jednotlivých krajín a regiónov Európy. Aktivity múzeí počas Noci múzeí sú orientované na tie činnosti, ktoré počas celého roka zostávajú pred verejnosťou ukryté.

bystrica24.sk/TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM