Jakub Forgács Správy

Pri Operácii Valkýra mal zomrieť Hitler: Známemu atentátu je venovaná výstava v Múzeu SNP

V Múzeu Slovenského národného povstania beží do 27.10.2013 dokumentárna výstava o Operácií Valkýra. Známy atentát na Adolfa Hitlera, ktorý mal ukončiť 2. svetovú vojnu síce nevyšiel, no aj tak predstavuje jeden z vrcholov nemeckého protinacistického odboja.

Ilustračný obrázok k článku Pri Operácii Valkýra mal zomrieť Hitler: Známemu atentátu je venovaná výstava v Múzeu SNP
Zdroj: Webnoviny.sk

Dokumentárna výstava zaznamenáva Operáciu Valkýra, ktorej cieľom bolo uskutočniť atentát na Adolfa Hitlera s následným politickým a vojenským prevratom v Nemecku so zámerom zbaviť moci nacistickú stranu NSDAP a ukončiť 2. svetovú vojnu. Usporiadateľmi výstavy sú Pamätník nemeckého odporu v Berlíne a Múzeum SNP Banská Bystrica.

Neúspech atentátu znamenal neúspech sprisahania

Dlho pripravovaný pokus o prevrat spustil 20. júla 1944 atentát na Hitlera, ktorý uskutočnil osobne jeden z vodcov sprisahania, plukovník Claus von Stauffenberg. Neúspech atentátu, z ktorého Hitler vyviazol len s ľahkými zraneniami, znamenal fakticky neúspech celého sprisahania, keďže sa jeho organizátori po explózií neubezpečili, či je Hitler naozaj mŕtvy a pokúšali sa prevziať moc.

Po atentáte nasledovalo masové zatýkanie, procesy pred Ľudovým súdom a likvidácia väčšiny podozrivých z účasti na atentáte. Nakoniec bola zlikvidovaná väčšina opozície medzi najvyššími armádnymi dôstojníkmi a Hitler si zabezpečil vládu až do úplného konca vojny.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM