Jakub Forgács Rôzne

Pri Bystrici zaviedli spoj, ktorý vás dostane: Dedinami premáva pešobus!

Autami, či autobusmi... Tak chodí do školy či práce nejeden z nás. Pár kilometrov od Banskej Bystrice však premávajú špeciálne linky. Zaviedli tam totiž Pešobus!

Ilustračný obrázok k článku Pri Bystrici zaviedli spoj, ktorý vás dostane: Dedinami premáva pešobus!
Zdroj: TASR

Neďaleko Banskej Bystrice dostali nápad, ktorý vás dostane. Základná škola s materskou školou Badín zaviedla spoj, aký sa veru len tak nevidí. Do školy či škôlky sa ním dostanú rodičia aj deti.

Od marca premáva každý druhý štvrtok v mesiaci v ranných hodinách ulicami Badína a Rakytoviec školský Pešobus, do ktorého môžu nastúpiť žiaci s rodičmi a učiteľmi a dopraviť sa spolu vlastnými nohami do školy. Vytvorená je aj linka pre malé detičky z materskej škôlky

Pešobus premáva po vyznačenej trase a tvorí ho päť osobitných liniek s vlastnými šoférmi – učiteľkami. Okrem určených zastávok však do neho môžu nastúpiť a pripojiť sa deti kdekoľvek aj po ceste jeho trasy.

Ako sme sa dozvedeli od riaditeľa školy Milana Krúpu, tento nápad má u nich už tradíciu a prišla s ním priamo učiteľka školy. „Dnes je trend, že väčšina detí chodí do školy autami alebo ich rodičia vozia a v súvislosti s Dňom Zeme a s aktivitami, ktoré majú nejako potlačiť používanie motorových dopravných prostriedkov, tak sme sa rozhodli, najskôr len jedenkrát do roka, urobiť takúto akciu,“ povedal Krúpa.

„Pešobus som do školy priniesla vlani. Inšpiráciou mi bola Základná škola Juraja Fándlyho v Seredi, čo je dosť dôležité spomenúť, pretože oni ako Zelená škola sa vďaka tejto aktivite v súťaži Dní Zelených škôl umiestnili medzi troma najinšpiratív­nejšími školami na Slovensku v roku 2014. Odvtedy u nich pešibus (v Seredi je to Pešibus u nás Pešobus) beží už tretí rok, u nás len druhý,“ doplnila Lucia Dovalová, učiteľka ZŠ s MŠ Badín.

„Teraz sme sa Pešobus rozhodli robiť na pravidelnej báze, každý druhý štvrtok do konca školského roka aj preto, že sa zapájame do projektu Zelená škola,“ pokračoval riaditeľ so slovami, že účasť žiakov závisí trochu aj od počasia, ale keď ju štatisticky vyhodnocovali, tak sa podľa jeho slov zapojenosť pohybuje od 40 do 60 percent z celkového počtu okolo 190 žiakov.

Trasu liniek aj s časmi odchodu unikátneho pešobusu nájdete v našej fotogalérii!

Čítajte tiež:

V bystrickej základke sa udeje zaujímavá zmena: Dočkáme sa novinky, aká v mestských školách doteraz nebola

ZŠ Bakossa a Radvanská budú fungovať po novom: Poslanci schválili ich zrušenie, žiaci sa ale obávať nemusia

Hl. foto: ilustračné

Cestovný poriadok unikátneho Pešobusu
1
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM