Marcel Páleš Správy

Prezident aj premiér SR na oslavách SNP: Slováci by mali zdvihnúť hlavu hore

Slovenské národné povstanie (SNP) si vo štvrtok v priestoroch Múzea SNP v Banskej Bystrici pripomenuli slovenskí najvyšší štátni predstavitelia.

Ilustračný obrázok k článku Prezident aj premiér SR na oslavách SNP: Slováci by mali zdvihnúť hlavu hore
Zdroj: TASR

Na tohtoročné celoslovenské oslavy 69. výročia SNP prišli však aj prezident Rumunska Traian Basescu a predseda Štátnej dumy Federálneho zhromaždenia Ruskej federácie Sergej Naryškin. Súčasťou osláv, ktoré sú dvojdňové (29. až 30. augusta), je pestrý kultúrny program, okrem iného sú to vystúpenia sólistov ruského vokálneho súboru Alexandrovci.

Slovensko verné odkazu protifašistickej koalície

„Napĺňa ma pocit hlbokého uspokojenia, že k tohtoročnej oslave výročia SNP sa schádzame spolu s priateľmi zo zahraničia. Osobitne chcem zdôrazniť účasť našich hostí – prezidenta Rumunska Traiana Basesca i predsedu Štátnej dumy Ruskej federácie Sergeja Naryškina,“ povedal v príhovore po pietnom akte prezident SR Ivan Gašparovič.

Ako v ňom upozornil, zdá sa, že v Európe sa začína oslabovať antifašistický konsenzus. „To nie je základom novej európskej architektúry.“ Prezident pokračoval, že sú sily, ktoré bagatelizujú, často aj spochybňujú obete nacizmu, verejne spochybňujú mierové zmluvy, ktoré sú základom dnešnej Európy.

„V tejto súvislosti chcem zdôrazniť, že Slovensko ostáva verné odkazu protifašistickej koalície domáceho, ale aj zahraničného odboja. Ostáva verné európskej tradícii protifašistického zápasu, lebo ona ju priviedla k demokratickej slovenskej štátnosti,“ dodal Gašparovič.

Premiér: Hlavu hore, Slováci!

Predseda vlády SR Robert Fico zdôraznil, že na taký málopočetný národ Slováci bojovali vo Varšavskom povstaní, ako partizáni v Taliansku proti Mussolinimu, vo Francúzsku stvorili zahraničné vojsko na čele s generálom Rudolfom Viestom a podobne.

„Hlavu hore, Slováci, my sa naozaj nemáme za čo hanbiť. S týmto mravným kapitálom antifašizmu by sme mali ešte lepšie narábať pri prezentácii Slovenska v Európe, ale aj vo svete,“ podotkol premiér.

„Mohol by som spolu s Martinom Lutherom Kingom povedať, že aj ja mám svoj vlastný sen. Mám sen, ktorý sa napĺňa, keď si 20 rokov slobodná a nezávislá SR získava v Európskej únii a Európe skutočne vysoký kredit,“ konštatoval Fico. Ako dodal, to, po čom túžili povstalci – aby sme sa stali suverénnym štátotvorným národom, sa zo sna stalo skutočnosťou.

Oslavy SNP na vysokej úrovni

Z oficiálnych hostí sa v meste pod Urpínom zišli aj poslanci Národnej rady SR, ministri, europoslanci. Informoval o tom riaditeľ Múzea SNP Stanislav Mičev. Tomu Naryškin po svojom príhovore odovzdal štátne vyznamenanie Ruskej federácie – Rad priateľstva. Ako Mičev uviedol, mimoriadne návštevy prezidenta Rumunska a predsedu Štátnej dumy Ruskej federácie sú výnimočnosťou a dúfa, že aj pri 70. výročí SNP sa im podarí zabezpečiť oficiálne návštevy na čo najvyššej úrovni.

Na oslavy dostalo múzeum príspevok z ministerstva kultúry vo výške 19 000 eur a Mičev si myslí, že s celkovými výdavkami sa zmestia do sumy 25 000 eur. Podľa ďalších slov riaditeľa si treba udalosti ako SNP pripomínať aj v súvislosti s momentálnou situáciou vo svete.

„Televízia je veľmoc, to znamená, že vidíme často vojnu v priamom prenose, tak si ju treba pripomínať, že bola niekedy aj tu. Nám sa to vidí ako veľmi ďaleko, ale pozrime sa pár rokov dozadu, keď bola od nás 500 km. A ja si myslím, že nikto by nechcel, aby sa to opakovalo,“ konštatoval Mičev.

„Ja som konkrétne bol strelec ľahkého guľometu a míner. Mínerský kurz som absolvoval na šachte nad Špaňou Dolinou. Po tomto absolvovaní nás nasadili na Turiec pri Turčianskych Tepliciach. Pravé krídlo nám robila letecká škola z Banskej Bystrice a 14. októbra 1944 som bol ťažko ranený na Čremošnom,“ spomína Vladimír Strmeň zo Starých Hôr, ktorý po vypuknutí SNP dostal 14-dňový výcvik.

Prečítajte si aj náš ďalší článok o oslavách SNP.

Oslavy výročia SNP navštívilo vyše 3 000 ľudí: Nechýbali ani zahraniční hostia
13
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM