Rôzne

Pozor v horúčavách na klimatizáciu: Spôsobuje problémy

Pri využívaní klimatizácie buďte opatrní. Najväčšou záťažou pre organizmus , ktorú spôsobuje klimatizácia, je veľký teplotný rozdiel medzi vonkajším a vnútorným prostredím. Lučenčania však klímu využívajú takmer dennodenne.

Ilustračný obrázok k článku Pozor v horúčavách na klimatizáciu: Spôsobuje problémy
Zdroj: Webnoviny.sk

Klimatizácia v horúcich letných dňoch môže spôsobiť okrem vytúženého pocitu osvieženia aj zdravotné problémy.
Najväčšou záťažou pre termoregulačné mechanizmy organizmu je práve veľký teplotný rozdiel medzi vonkajším a vnútorným prostredím. Môže to mať za následok ochorenia alebo kolapsy u niektorých citlivých osôb, upozornil vedúci odboru hygieny životného prostredia Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR Michal Jajcaj. ,,Treba dbať na to, aby tieto rozdiely neboli príliš veľké," poznamenal.
Rozdiel medzi teplotou vonkajšieho a vnútorného prostredia by nemal byť vyšší ako 5 až 7 stupňov Celzia.

Klimatizácia nie je vhodná pre každého

Pre niektoré skupiny nemusí byť klimatizácia vhodná. Ide o starých ľudí, malé deti, ľudí s kardiovasku­lárnymi ochoreniami, chronickými chorobami, ako sú napríklad alergici.
Ďalším problémom môže byť nevhodné nastavenie niektorých mikroklimatických ukazovateľov. Ide napríklad o nevhodne nastavenú teplotu, vlhkosť, ale aj prúdenie a jeho smer či rýchlosť prúdenia vzduchu.
,,Je potrebné si uvedomiť, že organizmus by nemal pri pobyte v klimatizovanom prostredí pociťovať prúdenie vzduchu priamo, mal by pociťovať len ochladený vzduch, ale nie priamo prúdenie," zdôraznil Jajcaj.
Ak nie je klíma dobre nastavená, môže spôsobovať dýchacie problémy, nachladnutie, kašeľ, pocit upchatého nosa, bolesti hlavy, zhoršenie alergií či vysušovanie pokožky, zápal očí a uší, ako aj bolesti kĺbov a chrbtice. Pri dlhodobom používaní to môže viesť k oslabeniu organizmu a imunity.

Môže spôsobiť vážne zdravotné problémy

Ďalšie zdravotné problémy môže klimatizácia spôsobiť v prípade jej nedostatočnej údržby a čistenia. Zariadenie potom môže byť zdrojom prachu, mikrobiálneho znečistenia baktériami, vírusmi či spórami plesní.
Klimatizačnú jednotku, filtre a vzduchové prieduchy treba udržiavať v čistote, to znamená pravidelne čistiť a dezinfikovať, ako aj pravidelne vymieňať filtre.
Klimatizácia môže byť aj zdrojom hluku či bzučania, ktoré nemusí byť príjemné. Niektoré osoby zase môžu mať stiesňujúci pocit z uzatvoreného prostredia, kde sa neotvárajú okná. ,,Priestory s klimatizáciou je potrebné aspoň dvakrát denne vetrať," dodal Jajcaj.

Lučenčania využívajú klímu vo veľkom

Zaujímalo nás, či sa klimatizácia využíva aj v Lučenci. Vyspovedala sme pre vás pár respondentov.
Milan (48) klímu využíva najmä v práci. ,,Pracujem v kancelárii, ktorá je našťastie vybavená klímou. Neviem si to bez nej, ani predstaviť," povedal Milan.
Silvia (30) sa zaraďuje k tým, ktorí klímu využívajú, ale dáva si na ňu pozor. ,,Áno, klímu máme na pracovisku. Zapínam si ju najmä v extrémnych teplotách," povedala Silvia, ktorá si však klímu nastavuje na vyššie stupne, aby nespôsobila šok svojmu organizmu.
Karol (39) tiež využíva služby klimatizácie. ,,Klíma je môj najlepších spoločník počas leta. Mám ju v práci, kde je zapnutá nonstop, doma a aj v aute. Fakt si neviem predstaviť, že by som mal cestovať bez klímy, to by som asi neprežil," povedal.
Patrícia (27) si uvedomuje aj nevýhody klimatizácie. ,,Ja som typ, ktorý je často chorý, najmä, keď sú výkyvy teplôt. Preto si dávam veľký pozor na klímu, ktorú máme v práci. Stačí, že som pri nej chvíľu a už ma začnú bolieť uši a hrdlo," uviedla Patrícia, ktorá radšej trpí v extrémnych teplotách, len, aby neochorela.
Eva (22) by klímu využívala, no nemá tú možnosť. ,,Robím v kancelárii, ktorá nie je vybavená klímou a poviem vám, že to nie je žiadna sranda. Kebyže mám tú možnosť, určite by som klimatizáciu využívala. Takto mi robí spoločnosť ventilátor a veľa vody," dodala s úsmevom.

Zdroj: Webnoviny.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM