Monika Obrtalová Rôzne

Pozor na blížiacu sa chrípkovú sezónu!

Pomerne výrazný vzostup chorobnosti na akútne respiračné ochorenia (ARO), či chrípku a jej podobné ochorenia (CHPO), zaznamenali v 37. kalendárnom týždni epidemiológovia v Banskobystrickom kraji. Podľa analýzy hlásení 54 percent lekárov pre deti a do

Zvýšený výskyt týchto ochorení svedčí o tom, že sa blíži chrípková sezóna. Napriek tomuto vzostupu však možno situáciu považovať za primeranú ročnému obdobiu, ako aj dlhoročnému priemeru. Vyšší výskyt ARO aj CHPO evidujú epidemiológovia aj v medziročnom porovnaní. Akútnych respiračných ochorení je viac o 38 a chrípky až o 66 percent. Na týchto ochoreniach sa ešte stále podieľajú väčšinou vírusy, ktoré nespôsobujú ťažšie akútne ochorenia o čom svedčí aj pomerne nízky výskyt komplikácií ( 2 percentá).

Tieto ochorenia sa skomplikovali zápalmi dutín v 28 prípadoch, zápalmi stredného ucha v 18 prípadoch a len v 3 prípadoch zápalom pľúc. Najviac skomplikovaných prípadov je vo vekovej skupine seniorov – 2,9 percenta, len o niečo nižší počet komplikácií sa vyskytol medzi najmenšími deťmi od 0 do 5 rokovo a medzi ľuďmi v produktívnom veku od 20 do 59 rokov. Ostatné vekové skupiny sú na tom približne rovnako. RÚVZ v Banskej Bystrici, ktorý zbiera údaje o chorobnosti za celý Banskobystrický kraj, neevidoval tento týždeň žiadny prípad závažného akútneho respiračného ochorenia (SARI) Na ARO je tu v súčasnosti v absolútnych číslach chorých 2397 ľudí, ktorých v tomto týždni do systému banskobystrického Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) zahlásili ošetrujúci lekári.

Predstavuje to prepočítanú chorobnosť takmer 804 na 100 tisíc osôb. Počet chorých na chrípku je aktuálne 170, čo je chorobnosť 57 osôb na 100 tisíc obyvateľov. Najvyšší počet chorých na ARO je v absolútnych číslach v analyzovanom týždni v okrese Lučenec (366), Rimavská Sobota (328) a v okrese Veľký Krtíš (268). Len o niečo nižší počet chorých je v okresoch Lučenec, Žarnovica a Revúca. Čo sa týka chrípky a jej podobných ochorení je najvyšší počet pacientov v okrese Revúca, Lučenec, Banská Bystrica a Poltár. Choré sú predovšetkým deti základných škôl, ale aj ľudia v produktívnom veku a najmenšie deti od 0 do 5 rokov. Pomerne nízky počet chorých je medzi seniormi.

Výraznejší nárast akútnych respiračných ochorení je podľa odborníkov ideálny na venovanie sa prevencii. Počnúc zvýšenou pozornosťou hygiene prostredia, hlavne rúk, rovnako doma, ako aj v školských a predškolských zariadeniach, cez zvýšenú konzumáciu prírodných vitamínov, obsiahnutých v zelenine a ovocí, až po plánovanie očkovanie proti sezónnej chrípke.

RÚVZ Banská Bystrica

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM