Jakub Forgács Správy

Poznáte Dedkovské diery? V lesoch nad Bystricou sú ukryté TAJOMNÉ jaskyne, FOTO

Netopieriu či Dekretovu jaskyňu neďaleko mesta poznajú asi mnohí Bystričania. Pri obci Riečka sa však nachádzajú jaskyne v ťažšie prístupnom teréne, ktorým sa toľkej slávy neušlo.

Ilustračný obrázok k článku Poznáte Dedkovské diery? V lesoch nad Bystricou sú ukryté TAJOMNÉ jaskyne, FOTO
20
Galéria
Foto: Jakub Forgács / Zdroj: Dnes24.sk

Severozápadne od Banskej Bystrice sa nachádza malé krasové územie – Tajovský kras, ktoré sa dlhú dobu nedočkalo veľkej pozornosti výskumníkov. Východnú časť tvorí menšia krasová plošina severne od Riečky, ktorá je zo všetkých strán obkolesená strmými svahmi. Nachádzajú sa tu škrapy i menej dokonalé závrty. Na tejto planine a v jej svahoch preskúmali členovia speleoklubu Banská Bystrica viacero jaskýň. Patria medzi ne aj Dedkovské diery, ktoré sú verejnosti stále takmer neznáme.

Ukryté v teréne

Dedkovské diery nájdeme severne od obce Riečka, na severnom svahu spomínanej plošiny pod Dedkovskými lúkami. Nachádzajú sa v ťažšie prístupnom teréne a značený chodník by ste tu hľadali len márne.

Na mieste sa nachádza menšia, Dolná Dedkovská diera a väčšia, Horná Dedkovská diera

Práve vchod do Hornej Dedkovskej diery bol známy už dávno, ale neskôr bol kopaním rozšírený na súčasnú výšku Liborom Štubňom a Martinom Kurkom, ktorí sa prekopali do voľných priestorov.

Zamknuté pod poklopom

Keďže jaskyňu, v ktorej boli objavené paleontologické nálezy, v roku 1992 uzatvorili a ide o chránenú prírodnú pamiatku, obdivovať sa dá iba dostupná vstupná sieň. Pod uzamknutým poklopom je ukrytý 26 metrov hlboký komín nazývaný Polnočná studňa. Ten ústi do Dómu Dominika Čunderlíka (50 × 80 metrov). Jaskyňa dosahuje celkovú hĺbku 60 a dĺžku asi 250 metrov.

Dedkovské diery si môžete pozrieť na záberoch v priloženej fotogalérii.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Ďalšie aktuálne správy

V OBRAZOCH: Dedkovské diery, krása ukrytá v ťažko prístupnom teréne
20
Galéria
Foto: Jakub Forgács / Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM