Monika Obrtalová Rôzne

Poznaj a ochraňuj lesy Slovenska

Systematicky, krok za krokom odhaľovali žiaci 6.-8. ročníkov rôznych kútov Slovenska počas uplynulého školského roka tajomstvá prírody a postupne hľadali riešenia ako zachovať svoje životné prostredie, najmä lesy, zdravšie a čistejšie. Lesní pedagógo

Hlavnou myšlienkou celoslovenskej kampane je fakt, že záleží na každom jednom z nás v akom stave bude príroda a lesy okolo nás. Dôležitosť osobnej zainteresovanosti každého z nás o prostredie, v ktorom žijeme, potvrdila aj hlboká myšlienka žiakov ZŠ s MŠ z Helcmanoviec: „Návodov a ciest pozostávajúcich z miliónov krokov je neskutočne veľa, no všetky zlyhajú, ak nebudeme chcieť začať od seba a nespravíme prvý krok!“ Tieto slová tvorili súčasť Lesného zápisníka, ktorý si žiaci spolu s učiteľom a lesným pedagógom vypĺňali. V Lesnom zápisníku testovali svoje vedomosti, zaznamenávali aktivity projektu a v ňom mali zadefinovať aj svojich desať krokov pre les, ktoré navrhujú žiaci realizovať pre svoje lesy a prírodu. Tím s názvom Múdre šišky zo ZŠ s MŠ z Helcmanoviec sa týmto zaradili medzi víťazov súťaže.

Projekt s environmentálnym pohľadom na les a životné prostredie pripravilo Národné lesnícke centrum v spolupráci so š.p. LESY SR ešte na sklonku Medzinárodného roka lesov. Pozornosť žiakov sa koncentrovala na tri kľúčové témy: voda, ovzdušie a odpady. Jeho cieľom bolo podporiť výchovu mladej generácie v pozitívnom formovaní vlastných názorov, v uvedomení si významu jednotlivca pre spoločnosť s prepojením na okolité životné prostredie. Projekt v praktickej rovine prináša mladej generácií rady, odporúčania, pravidlá pre správanie sa k lesu i v lese.

Do projektu sa celkovo zapojilo 29 žiackych tímov, prevažne žiakov 6. až 8. ročníka. Viac ako 400 žiakov spolu s 37 lesnými pedagógmi počas 5 mesiacov riešili pripravené úlohy a aktivity. Okrem hľadania odpovedí na teoretické otázky, mali tímy uskutočniť ľubovoľný skutok prospešný pre svoje okolie. A činy to boli naozaj osožné – odhalenie nelegálnej skládky a jej následné zlikvidovanie, vyčistenie okolia studničky, vyčistenie lesných odrážok na lesnej ceste, upratovanie okolia školy, či vysadenie stromčekov spolu s rodičmi. Vyústením všetkých činností bola spoločná formulácia „desatora“ pre les, ktoré malo odrážať 10 krokov dosiahnuteľných z úrovne jednotlivca.

Projekt má teda svojich víťazov: 1. miesto – Lyšanskí mravci z Lysej pod Makytou, 2. miesto – Múdre šišky z Helcmanoviec, 3. miesto – Drieňovské vĺčatá z Banskej Štiavnice. Tri žiacke tímy, ktoré krok za krokom splnili stanovené úlohy, vypracovali lesné zápisníky, dospeli k sformulovaniu „Mojich desať krokov pre les“. Spomedzi všetkých zúčastnených tímov vybrala odborná porota 3 najlepšie vypracované Súhrnné lesné zápisníky. Pre víťazné tímy sú pripravené diplomy a vecné ceny. Lyšanskí mravci budú za svoje úsilie odmenení výletom do Lesníckeho skanzenu vo Vydrovskej doline, ktorý sa bude konať dňa 22.6.2012. Ostatné tímy budú odmenené vecnými cenami.

Lesy SR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM