Správy Samospráva

Poslanci schválili KRÍZOVÝ rozpočet: BBSK musí šetriť vo všetkých oblastiach, FOTO

Vďaka európskym zdrojom však v kraji plánujú zrekonštruovať viaceré cesty a mosty, investovať do škôl a školských zariadení, do obnovy zariadení sociálnych služieb a budov kultúrnych inštitúcií.

Ilustračný obrázok k článku Poslanci schválili KRÍZOVÝ rozpočet: BBSK musí šetriť vo všetkých oblastiach, FOTO
8
Galéria
Foto: Marek Mačica / Zdroj: BBSK

Banskobystrický samosprávny kraj (BBSK) bude na budúci rok hospodáriť s vyrovnaným rozpočtom vo výške takmer 341,6 milióna eur. Rozhodli o tom vo štvrtok krajskí poslanci. Rozpočet, ktorý má prívlastok krízový, je výsledkom úsporných opatrení, ku ktorým musela krajská samospráva pristúpiť po nesystémových rozhodnutiach minulých vlád, energetickej kríze a inflácii. TASR o tom informovala hovorkyňa BBSK Lenka Štepáneková.

Kraj bude šetriť

Rozpočet medziročne počíta s poklesom daňových príjmov a oproti tomu rastom bežných výdavkov. Kraj musí šetriť vo všetkých oblastiach, chýbajú prostriedky na plánovanie a prípravu nových kultúrnych podujatí, na rozširovanie poskytovania sociálnych služieb alebo musí dofinancovávať fungovanie škôl z vlastných prostriedkov z dôvodu nepostačujúceho normatívu z ministerstva školstva.

Ako zdôraznil predseda BBSK Ondrej Lunter, rozvoj kraja sa však nezastaví. Vďaka európskym zdrojom plánujú zrekonštruovať viaceré cesty a mosty, investovať do škôl a školských zariadení, do obnovy zariadení sociálnych služieb a budov kultúrnych inštitúcií.

„Rozhodli sme sa sústrediť na to, aby sme uskutočnili čo najviac úspešných projektov z prostriedkov európskych fondov a podobných finančných mechanizmov. Investičné projekty sú plánované v rozpočte na rok 2024 v celkovej výške 77 miliónov eur. Ich povinné spolufinancovanie však musíme vykryť z dodatočných úverových zdrojov, preto zastupiteľstvo schválilo aj nový dlhodobý investičný úver vo výške deväť miliónov eur,“ konštatoval Lunter.

Viac o tom, ako to budúci rok vyzerá s dotáciami, sa dočítate na nasledujúcej strane.

Ďalšie aktuálne správy

V OBRAZOCH: Poslanci BBSK schválili krízový rozpočet
8
Galéria
Foto: Marek Mačica / Zdroj: BBSK
Video: Jakub Forgács / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM