Jakub Forgács Samospráva

Poslanci menili rozpočet mesta: Peniaze pôjdu na Pocitový chodník aj opravy ciest

Rokovanie poslancov prinieslo ďalšie zmeny programového rozpočtu mesta. Na zastupiteľstve sa v rámci nich riešil Pocitový chodník v Banskej Bystrici, ale aj vybavenie pre školské kuchyne, či opravy ciest v havarijnom stave.

Ilustračný obrázok k článku Poslanci menili rozpočet mesta: Peniaze pôjdu na Pocitový chodník aj opravy ciest
Foto: Marcel Páleš / Zdroj: Dnes24.sk

Na mestskom zastupiteľstve sa dnes na pretras dostal aj návrh na 8. zmenu programového rozpočtu Mesta Banská Bystrica, ktorého nosnou témou bol Pocitový chodník v Banskej Bystrici. Pocitový chodník má byť zameraný na cieľovú skupinu detí a rodín, slúži na rozvoj zmyslového zážitkového vnímania. Jedná sa o zážitkovú zábavu formou prechádzky naboso po prírodných materiáloch, imitujúcich napr. prirodzený riečny a lesný terén. Riečnu časť zastupuje piesok, drobné okruhliaky, tráva a pod., lesnú časť: kôra, rašelina, vetvičky stromov, guľatina, kamienky, drevená štiepka, šišky, atď.

Komisia pre životné prostredie a odpady na svojom zasadnutí dňa 2. septembra prijala uznesenie, v ktorom požiadala prednostu Mestského úradu, aby pripravil pracovné stretnutie za účasti Útvaru hlavného architekta, Záhradníckych a rekreačných služieb, Krajského pamiatkového úradu a predkladateľov projektu k riešeniu Pocitového chodníka tak, aby súborné stanovisko mohlo byť predložené na najbližšom zasadnutí komisie. Súborné stanovisko je také, že Pocitový chodník sa realizovať v Parku pod pamätníkom nebude a zároveň sa bude hľadať nová lokalita s predpokladanou realizáciou projektu v roku 2015

Z tohto dôvodu sa navrhlo navýšenie výdavkovej časti kapitálových výdavkov zaviazať v objeme 5 000 eur s návrhom, aby zastupiteľstvo odporučilo primátorovi po schválení Záverečného účtu mesta mestským zastupiteľstvom v júni 2015, v prípade vykazovaného prebytku hospodárenia mesta za rok 2014, vyčleniť 5 000 eur na vybudovanie Pocitového chodníka na území mesta. Takisto sa navrhlo opätovne zaviazať uvoľnené prostriedky v sume 5 000 eur z vyhratého súdneho sporu, ktoré boli uvoľnené práve na uvedený účel.

V rámci tohto bodu padlo aj niekoľko pozmeňujúcich návrhov. Mestský poslanec Daniel Karas navrhol vyčlenenie 20 000 eur na nákup kuchynského vybavenia na ZŠ Moskovská, poslanec Pavol Katreniak zase uvoľnenie 7 000 eur na opravu ciest v prvom volebnom obode, ktoré sú v havarijnom stave, konkrétne Bakossova, Trieda SNP, atď. Ján Šabo do tretice navrhol, že v prípade naplnenia kapitálových príjmov by mohlo byť 15 000 eur použitých na nákup kuchynského vybavenia pre ZŠ Trieda SNP. Všetky pozmeňujúce návrhy a aj celá zmena programového rozpočtu mesta boli poslancami schválené.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM