Peter Klimant Rôzne

Pomôcť prišla aj dvojročná Peťka: Obľúbený park Bystričanov zažíva po dlhých rokoch obnovu

Mestský park zažíva po dlhých rokoch obnovu vďaka dobrovoľníkom. Tí sa stretli po prvýkrát v rámci projektu „Natri si svoju lavičku“, aby očistili a predpripravili plochy na následný náter. Najmladšia dobrovoľníčka mala len dva roky.

Ilustračný obrázok k článku Pomôcť prišla aj dvojročná Peťka: Obľúbený park Bystričanov zažíva po dlhých rokoch obnovu
Zdroj: Dnes24.sk

Organizátori projektu Jana Mojšová, Banskobystrický okrášľovací spolok, Komunita BB a Zelená hliadka BB vyslovili veľkú spokojnosť s prvým dňom projektu. „Účasť dobrovoľníkov bola nad očakávania, prišlo 23 ľudí – medzi nimi aj rodiny s deťmi, seniori či mladí ľudia. Najmladšia šikovná dobrovoľníčka bola iba 2-ročná Peťka, ktorá prišla s otcom a sestričkou. Veľmi nás potešil záujem ľudí zmeniť náš obľúbený Mestský park k lepšiemu. Prišli ľudia bývajúci v bezprostrednej blízkosti parku, z čoho je zrejmé, že jeho osud im nie je ľahostajný," povedala Jana Mojšová,iniciátorka celého projektu.

Osud parku im nie je ľahostajný

Podľa jej slov prišli ľudia bývajúci v bezprostrednej blízkosti parku. Organizátorov teší, že im nie je ľahostajný osud parku. „Taktiež nás teší pozitívny príklad rodičov pri výchove svojich detí, keďže rodiny boli na akcii až tri. Atmosféra bola vynikajúca, jedna mamička doniesla koláč pre dobrovoľníkov a Banskobystričanom známy Viktor doniesol každému účastníkovi akcie fľašu čerstvého jablkového muštu, za čo ďakujeme,“ dodala Mojšová.

Nedostatok odpadkových košov

Na zanedbanosť parku upozornila presne pred rokom iniciatíva Zelená hliadka BB na čele s Petrom Fehérom. Za jeden z hlavných problémov parku vidia nedostatok odpadkových košov, čoho dôsledkom je neustále znečisťovanie par­ku.

„Problém s nedostatkom košov sme vyriešili osadením provizórnych plastových košov, ktoré veríme, že budú podnetom k doplneniu, prípadne výmene košov zo strany mesta. Chceme najmä upozorniť na skutočnosť, že aj napriek chýbajúcim financiám dokážeme problém vyriešiť bez zbytočných komplikácií. Dokonca sme dostali pochvalu od okoloidúcich, že provizórne koše sú krajšie, ako tie stabilné,“ povedal Peter Fehér.

Práce budú pokračovať

Počas sobotňajšej akcie dobrovoľníci vyčistili lavičky od machu, pätice verejného osvetlenia od lepiacich pások, nápisov a plagátov a smetné koše od hrdze. Všetko je teda pripravené na maľovanie, na ktoré organizátori srdečne pozývajú.

„Už 6.septembra od 9:00 sa opäť stretneme v Mestskom parku, aby sme začali s maľovaním lavičiek a altánku. Dobrovoľníci dostanú rukavice, farby a štetce a každý bude mať možnosť natrieť si tú svoju lavičku. Počas tejto akcie dostane čerstvý náter aj altánok a dobrovoľníci sa budú môcť tešiť aj na maľovanie petíc verejného osvetlenia street artovými umelcami. Ako pri každej našej akcii, potrebné pomôcky a občerstvenie zabezpečíme,“ dodala Diana Vigašová z BBOS.

Harmonogram prác:

  • 23.8.2014 od 9:00 čistenie lavičiek, petíc a smetných košov od špiny, lepidla, machu, hrdze a nápisov. Organizátori zabezpečia všetky pracovné pomôcky.
  • 6.9.2014 od 9:00 maľovanie lavičiek, maľovanie altánku. Organizátori zabezpečia všetky pracovné pomôcky.
  • 16.9.2014 od 14:00 do 18:00 prezentácia projektu v rámci Týždňa dobrovoľníctva
  • 17.9. a 20.9.2014 od 9:00 maľovanie lavičiek a zábradlia na detskom ihrisku v Mestskom parku. Organizátori zabezpečia všetky pracovné pomôcky.
  • 4.10.2014 Babie leto v parku. Slávnostné otvorenie parku, street art maľovanie petíc verejného osvetlenia, slávnostné uverejnenie „dobrovoľníckej petice“, kde budú uvedení všetci dobrovoľníci.

Foto: Diana Vigašová

Mestský park zažíva po dlhých rokoch obnovu vďaka dobrovoľníkom.
7
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM