Správy

POMOC pre desiatky ZRANITEĽNÝCH ľudí: Dočkajú sa v Bystrici dostupného bývania?

Zavádzanie housing-led prístupov znamená sprostredkovať štandardné, cenovo dostupné, udržateľné a samostatné bývanie vybranej cieľovej skupine spolu s vykonávaním sociálnych intervencií a odbornej pomoci.

Ilustračný obrázok k článku POMOC pre desiatky ZRANITEĽNÝCH ľudí: Dočkajú sa v Bystrici dostupného bývania?
Zdroj: TASR/Branislav Račko

Nezisková organizácia Podnik medzitrhu práce, ktorú pred 12 rokmi zriadilo mesto Banská Bystrica, sa zapojila do výzvy ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny zameranej na zavádzanie housing-led prístupov a zabezpečenie dostupného bývania. Ak bude mestský sociálny podnik úspešný a získa mimorozpočtové zdroje, projekt by mohol začať realizovať v septembri. TASR o tom v utorok informovala hovorkyňa primátora Zdenka Marhefková.

Dostupné bývanie

Zavádzanie housing-led prístupov znamená sprostredkovať štandardné, cenovo dostupné, udržateľné a samostatné bývanie vybranej cieľovej skupine spolu s vykonávaním sociálnych intervencií a odbornej pomoci.

„Ambíciou podniku je vytvárať vhodné podmienky k sprístupneniu housing-led služieb na území mesta a v jeho blízkom okolí pre skupinu ľudí, ktorí sa ocitli v nepriaznivej životnej situácii. Je pravdou, že v dôsledku straty bývania im vznikajú ďalšie problémy ako zhoršený zdravotný stav, zadlženosť, strata sociálnych kontaktov, pracovných návykov a zručností či demotivácia, čo môže viesť k následnému vyčleneniu zo spoločenského života a izolácii. Poskytnutím komplexného balíka služieb v podobe odborného poradenstva a podpory zamestnania a bývania sa dosiahne eliminácia prekážok, ktoré ľuďom ohrozeným chudobou alebo sociálnym vylúčením bránia začleniť sa do spoločnosti a uplatniť sa na trhu práce,“ vysvetlila projektová manažérka a ekonómka podniku Lucia Babiaková.

Viac o tom, na koho je projekt zameraný, sa dočítate na nasledujúcej strane.

Ďalšie aktuálne správy

Video: Jakub Forgács / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM